Точка зору

Україна може стати одним зі світових експортерів фруктів, овочів та продукції з них

Геннадій Гнип
головний редактор журналу «Плантатор»

 

Оптимістичні перспективи окреслило Міністерство торгівлі США у своєму звіті влітку 2017 року. Успіх українців багато в чому залежить від земельної реформи, бажання дрібних фермерів об’єднуватися в кооперативи, доступності фінансування.

 

У документі відзначають успіхи України у плодоовочівництві. Країна посідає п’яте місце в Європі серед виробників плодоовочевої та ягідної продукції та одинадцяте — з вирощування органічної. У 2016 році в Україні виробили органічної продукції на 17% більше, ніж роком раніше, тоді як у світі приріст становив 7,4%. Розвиток органічного виробництва стимулюють висока окупність інвестицій (на рівні 300%) і зростання попиту на органічну їжу в Європі та світі.

 

Погіршення відносин із Російською Федерацією призвело до повної переорієнтації в торгівлі з Росії на Європейський Союз, Південну Азію та Південну Африку. У першому півріччі нинішнього року торговий оборот між Україною і Євросоюзом зріс до $3,8 млрд. Основні покупці української сільськогосподарської продукції: Німеччина, Іспанія, Італія, Нідерланди, Польща, Франція. Найбільші успіхи прогнозують саме у плодоовочевому секторі. У ньому приховано величезний нереалізований потенціал. На відміну від зернового сільського господарства України, в якому переважають великі вертикально інтегровані холдинги, виробництво фруктів та овочів зосереджено в домашніх господарствах та серед невеликих фермерів. Вони вирощують 98% картоплі країни, 86% інших овочів, 81% фруктів і ягід. Хоча домашні та дрібні фермерські господарства вирощують значну частину фруктів та овочів, ефективність такого виробництва дуже низька. Щоб збільшити її, потрібні капіталовкладення у розвиток виробництва, потужностей із доробки, зберігання та переробки продукції.

 

Попит на закордонних ринках стимулюватиме розвиток української переробної промисловості у найближчі п’ять років.

 

Прогрес фруктово-овочевого сектору обмежується доступом до фінансування та майже повною відсутністю холодильних камер. У результаті постачальники, які мають гнучкі умови фінансування, мають значну конкурентну перевагу.

 

Розвиток дрібних фермерів залежить від їхньої здатності співпрацювати з оптовою торгівлею та ринком. Об’єднання невеликих сімейних господарств у кооперативи підвищить їх конкурентоспроможність, дозволить отримати доступ до фінансування, створить кращі можливості складування, доставки та відкриє можливості для експорту.

 

Підставити своє плече обіцяє й уряд. Міністерство аграрної політики та продовольства України інвестує понад $20 млн на підтримку будівництва 60 складів по всій території країни. Мінагрополітики та Світовий банк ведуть перемовини щодо $1 млрд фінансування для реконструкції державної зрошувальної системи на півдні України. Очікується, що до 2020 року в країні подвояться площі зрошуваних земель до 1 млн га.

 

На думку експертів, Україна може серйозно наростити експорт у Євросоюз тепличних овочів (томатів, огірків, перців), ґрунтових овочів (ранньої капусти, баклажанів, кабачків, часнику, спаржі, батату), ягід (лохини, смородини), баштанних (кавунів і динь).

 

Залишається дрібничка: зробити ці реформи.