Точка зору

Які у гривні перспективи

 

Головне джерело економічного зростання в Україні — це внутрішній попит, що формується видатками споживачів, корпоративного сектору й уряду. Початок року був важким для пересічного українця. Хоча мінімальна заробітна плата була подвоєна, проте високі темпи інфляції суттєво давалися взнаки, аж доки не завершився опалювальний сезон. Саме цих два чинники — зростання доходів населення на тлі зменшення видатків на оплату комунальних послуг — мали визначальний вплив, що компенсував негативні економічні чинники.

 

Станом на квітень номінальна заробітна плата проти квітня минулого року зросла на 36% й становила 6659 грн. З урахуванням зростання індексу споживчих цін на 12,2% рік до року реальна заробітна плата — реальна купівельна спроможність середньостатистичного споживача, зросла відповідно на 23,8%. Зрозуміло, що зміни в купівельній спроможності населення віддзеркалюються на показнику роздрібних продажів, що зріс у квітні рік до року на 6,1% (дані за травень показали ще істотніше зростання — на 10,7%). Саме роздрібна торгівля і є нині головним рушієм економіки, що дуже добре видно, порівнюючи цей показник зі змінами індексу промислового виробництва місяць до місяця. Починаючи з початку цього року промислове виробництво рухається в унісон, повторюючи напрям динаміки роздрібних продажів. Ураховуючи, що за оцінками прем’єр-міністра середня заробітна плата на кінець грудня має подолати рубіж у 7000 грн, а з жовтня ще й зростуть пенсії, на тлі меншої, ніж торік, інфляції — споживчий попит у другому півріччі буде достатньо сильним, щоб підтримувати промисловість і надалі. Хоча сільське господарство не надасть підтримки ВВП цього року, зважаючи на менший урожай, проте внутрішнього споживання та пришвидшення експорту має бути достатньо, щоб утримати зростання на рівні близькому до 2%.

 

Цікаво, що пересічний споживач утримує у висхідному тренді не лише економіку країни, а і її валюту. Незважаючи на певне зменшення надходжень від експорту металопродукції від початку блокади, гривня впевнено зміцнюється на міжбанку. Одна з головних причин сили національної валюти — це поліпшення споживчих настроїв і, як наслідок, зменшення серед населення попиту на валюту як засобу страхування від важчих часів і, навпаки, збільшення її пропозиції. Наприклад, у березні додатне сальдо купівлі-продажу валюти становило 191 млн доларів, у квітні населення продало вже на 356 млн більше, ніж купило, а в травні додатне сальдо здійнялося до приголомшливих 449 млн доларів. Для порівняння: «Нафтогаз» уже активно закуповує газ у газосховища, готуючись до нового опалювального сезону й робить це інтенсивніше, ніж торік. У середньому компанія закуповує 1,5 млрд кубометрів на місяць за ціною, меншою ніж 250 доларів за 1000 кубометрів. Отже, чиста додатна пропозиція валюти населенням протягом останніх місяців перевищує потребу у валюті «Нафтогазу»!

 

Можемо припустити, спираючись на приклад минулого року, що в другому півріччі пропозиція валюти від населення буде дещо меншою, ніж за перші шість місяців, але однаково великою (у 2016 протягом другої половини року населення продало на 915 млн доларів більше, ніж купило). Отже, цей чинник впливу й надалі підтримуватиме гривню.

 

У вересні країна має здійснити виплати з обслуговування єврооблігацій в обсязі близько 500 млн доларів, тому кінець серпня — початок вересня будуть важкими для гривні. Проте вже з другої половини вересня національна валюта знову буде міцною й Національний банк вимушений буде активно викуповувати валюту, поволі завалюючи гривню. Опалювальний сезон знову зіпсує настрій пересічного споживача й економіка все більше залежатиме від видатків уряду та експортно-орієнтованих галузей. Саме з огляду на необхідність підтримувати останні, НБУ буде вимушений захищати долар. Однак головні ризики для національної валюти мають справдитися вже наприкінці листопада, коли уряд почне активно виконувати видаткову частину бюджету. У цей час пропозиція гривні на ринку швидко зростатиме, натомість серед інших чинників пропозиція валюти від населення скоротиться. Гривня матиме всі підстави перевірити рівень 28,5 на кінець року.