Здоров'я ґрунту є передумовою ефективного керування поживними елементами –науковець
Здоров’я ґрунту є передумовою ефективного і раціонального керування поживними елементами. Щоб ґрунт був придатним для сільгоспвиробництва, в ньому має бути простір – це забезпечить проникнення повітря, покращить здатність утримувати й накопичувати вологу, сприятиме розвитку та функціонуванню коренів, зробить поживні елементи доступними для поглинання ризосферою рослин.
Про це у статті в журналі The Ukrainian Farmer пише доктор біологічних наук Іван Кривенко.
«Ґрунт також має бути біотичним і хімічним середовищем для функціонування корисної ґрунтової мікробіоти, що забезпечить утримання пористості ґрунту, фіксації атмосферного азоту, мінералізації поживних елементів, секвестрації вуглецю тощо. Всі складники ґрунту мають функціонувати разом, спільно формувати основу здоров’я ґрунту. Водночас підтримання рівня рН ґрунту в оптимальних величинах дасть можливість основним хімічним і біологічним процесам у ґрунті відбуватись ефективно»,
– зазначає науковець.
За його словами, здоровий ґрунт підтримує життя різноманітних ґрунтових організмів, які допомагають контролювати збудників хвороб рослин, шкідників і бур’янів, формують симбіотичну спільноту з коренями рослин (наприклад, азотфіксувальні бактерії та мікоризні гриби) і забезпечують колообіг необхідних для рослин поживних елементів, покращують структуру ґрунту.
Нагадаємо, Іван Кривенко також зазначає, що інтенсивне землеробство негативно вплинуло на рентабельність господарств за останнє десятиріччя.