АФ «Ольгопіль» завершила сівбу озимої пшениці, яка традиційно займає найбільше площ

Агрофірма «Ольгопіль» успішно завершила осінню посівну кампанію озимої пшениці. Ця культура традиційно займає найбільші площі у структурі озимого клину господарства та є стратегічною як для виробництва товарного зерна, так і для реалізації насіннєвого матеріалу. Цього року під озиму пшеницю виділено 1360 гектарів, що на 15% більше, ніж торік.
Про це повідомили в господарстві.
На другому місці за площею – озимий ріпак (1089 га), третю позицію займає озимий ячмінь (сорт «Люсьєн»), посів якого ще триває. Загалом під озимі культури господарство закладає понад половину своїх земель.
«Ми маємо власний високоякісний насіннєвий матеріал, адже ще з 2008 року «Ольгопіль» атестований як елітне насіннєве господарство та є базовим підприємством Інституту фізіології рослин і генетики НААН України. Саме тому можемо забезпечити себе й партнерів перевіреним насінням – від супереліти до першої репродукції»,
– наголошує головний агроном агрофірми Олександр Палайчук.
Окрім основних виробничих площ, агрофірма традиційно закладає демонстраційні ділянки. Тут висіваються сорти озимої пшениці як вітчизняних, так і закордонних наукових установ та компаній. Це дозволяє агрономічній службі тестувати врожайність, якісні характеристики зерна та підбирати сорти для подальшого впровадження у виробництво.
У господарстві підкреслюють, що стратегія АФ «Ольгополя» спрямована не на максимальні обсяги, а на якість насіннєвого матеріалу. Кожна партія зерна проходить перевірку у власній лабораторії та отримує паспорт якості.
Вже кілька років поспіль АФ «Ольгопіль» застосовує агрегати для вертикального обробітку ґрунту у поєднанні з високоточною сівалкою HORSCH Focus та HORSCH Maestro ця технологія Strip-Till, яка має чимало переваг.
«Економічна ефективність і стійкість до кліматичних змін – два ключові аргументи на користь Strip-Till. Для південних районів Вінниччини це можливість працювати стабільно навіть за умов дефіциту вологи»,
– відзначає директор АФ «Ольгопіль» Павло Каленич.
Результати цього сезону вже підтверджують правильність обраного підходу: підвищення врожайності ріпаку, стабільність озимої пшениці й ефективність використання сучасних технологій у поєднанні з класичними знаннями агрономії.