Ціну лохини на Заході України обвалили чисельні непрофесіонали, – фермер

Цього сезону у період масового дозрівання лохини ринки Львівщини були завалені неякісною ягодою, що спричинило суттєве падіння ціни.
Таким спостереженням у своїй статті для журналу «Садівництво по-українськи» поділився Богдан Боднар, директор ТОВ «Органічний Сад».
«Багато виробників погналися за хайпом на лохині, насадили багато гектарів, а потім зрозуміли, що по капіталізації не витягують, – пояснив він. – Десь в догляді недофінансовують, десь в агротехнології йде економія, в когось немає свого холодильника і відповідно правильного зберігання. А лохина довго не буде лежати, і вони вважають за краще продати її за умовних 100 гривень, ніж викинути».
За словами аграрія, непрофесіонали, які збивають ціну, – це невеличкі ферми з мінімумом витрат, коли, наприклад, сімейне господарство працює на полі самотужки, або у крайньому випадку залучає 1-2 людини.
«Система догляду, поливу теж дуже спрощені, зроблені на коліні, – продовжив Боднар. – Тобто витрати порівняно з професійними плантаціями на порядок нижчі. Єдине, що тримає на певному рівні адекватну ціну, це мережі, які не так різко реагують на цінові коливання».
Водночас органіка в Україні поки що не є актуальною темою, зазначає підприємець.
«У внутрішнього ринку повний скептицизм щодо цього напрямку. І ми маємо трошки кращу ціну тільки завдяки тому, що в нас якісна ягода», – резюмував він.
Читайте також: Ринок лохини переживає обвал цін, – виробники