Агрономія

Як знизити енергоємність виробництва кукурудзи на поливі

Як знизити енергоємність виробництва кукурудзи на поливі

За виробництва кукурудзи на поливних землях для сушіння зерна енергії потрібно більше, ніж для сушіння зерна інших культур. Тому першим заходом, що застосовують для зниження енергоємності виробництва зерна, є вирощування гібридів, зерно яких висихає в полі до вологості, близької до кондиційної (13%).

Про це у своїй статті в журналі The Ukrainian Farmer пише доктор сільськогосподарських наук Володимир Ківер.

Одним із важливих критеріїв оцінювання гібридів є урожайність, проте цей критерій далеко не єдиний.

«Необґрунтованим є твердження, що збільшення виробництва зерна кукурудзи на зрошуваних землях України й надалі базуватиметься тільки на збільшенні застосування добрив, засобів захисту рослин (ЗЗР), механізації виробничих процесів й інших техногенних чинників»,

– вважає Володимир Ківер.

Науковець також пояснив, що слід врахувати за вирощування різних гібридів кукурудзи на поливі, як забезпечити максимальну продуктивність вирощування кукурудзи на зрошенні на Півдні. Також повідомлялося, що фертигація на кукурудзі економічно вигідніша, ніж традиційна технологія внесення міндобрив.