Які заходи для збереження ґрунтової вологи застосовують у ФГ «Лановенка» на Вінниччині

Збереження ґрунтової вологи давно вже стало актуальним для Вінниччини. Голова ФГ «Лановенка» Віталій Лановенко визначив дієвий захід для цього – зменшення кількості проходів технікою полем, виконання кількох операцій за один прохід.
Про це він розповів в інтерв’ю в журналі The Ukrainian Farmer.
«Обробіток ґрунту я застосовую різний: під пшеницю по соняшнику дискую, під кукурудзу і соняшник намагаюся виорати. А торік на частині поля, де був ріпак, зробив глибоке розпушування і посіяв там кукурудзу – побачу, що вийде. Маю сучасну техніку, яка дає змогу виконувати кілька операцій за один прохід – це також сприяє збереженню ґрунтової вологи»,
– розповів Віталій Лановенко.
Навесні після розпушення чи оранки в господарстві одразу сіють. Якщо поле оброблено восени, навесні культивують і теж одразу сіють. Таким чином зберігають вологу.
За словами Віталія Лановенка, відіграє роль і попередник: найбільше вологи зберігається після пшениці, ріпаку, ячменю, менше – після сої, соняшнику, кукурудзи.
«Цього року побачу, де буде більше вологи – по оранці чи по розпушенню. Буде видно по рослинах у липні-серпні»,
– зазначив аграрій.
Нагадаємо, найбільш затратними у вирощуванні культурами у ФГ «Лановенка» зазвичай є ріпак і пшениця.