Хвороби сої можуть знижувати продуктивність культури до 20-40%, а в окремі роки і до 50-60%

Співвідношення фітопатогенних мікроорганізмів, які шкодять сої на первинному етапі органогенезу, змінилося. Зараження рослин хворобами призводить до зниження їх продуктивності в межах 20–40% залежно від інтенсивності розвитку патогенів, а в окремі роки цей показник може досягати 50–60%.
Про це у статті в журналі The Ukrainian Farmer пише старша наукова співробітниця, дорадниця з агрономії Людмила Погоріла (Інститут кормів та сільського господарства Поділля НААН).
Основними чинниками значної шкоди є зниження польової схожості насіння на 8–55%, продуктивності рослин на 15–20% і більше, а також зменшення вмісту жиру на 1,6–5,6% та білка на 4–18%.
Особливу небезпеку для посівів становлять хвороби насіння та сходів, які найбільше проявляються в умовах високої вологості й низьких температур на ранніх етапах розвитку рослин. Через насіннєвий матеріал передається понад 30% збудників хвороб.
Рослини сої можуть одночасно уражати кілька патогенів, що спричиняє сумарний прояв шкідливості. Крім того, деякі збудники здатні змінювати свої органотропні властивості й проявлятися на різних органах рослин.
Хвороби сої негативно впливають на якість насіння, знижуючи його енергію проростання, лабораторну й польову схожість, життєздатність.
«Використання ураженого насіння сприяє збереженню й поширенню збудників упродовж вегетаційного періоду, а також під час збирання, транспортування й зберігання врожаю. Тому разом зі збільшенням обсягів урожаю насіння важливим завданням є покращення його якісних і кількісних характеристик»,
– зазначає науковиця.
Нагадаємо, посіви сої останніми роками стали значно уражувати антракнози.