В Україні не сформований ринок засобів виробництва для козівництва

Для облаштування козиної ферми необхідні чотири складові: налагодити годівлю, подбати про здоров’я кіз, умови утримання й менеджмент.
Про це в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer розповів керівник із тваринництва ТОВ «Мукко» Іван Зазуляк.
За його словами, в Україні проблема не лише у відсутності досвіду роботи в промисловому козівництві, а й у несформованому ринку засобів виробництва для цієї галузі.
«Наприклад, складно з генетикою, тому що попит недостатній, мало козиних ферм. В Україні сперму цапів-плідників реалізує лише одна компанія», ‒ зазначив Іван Зазуляк.
Поголів’я кіз «Мукко» оновлює, купуючи тварин за кордоном.
«Окрім альпійських кіз, маємо австрійських білих зааненської породи. Так уподобали їх, що тепер переводимо все стадо на цю породу, ‒ розповів Іван Зазуляк. ‒ Вони трохи більші, ніж альпійки, споживають більше корму і, відповідно, дають більше молока».
Також практично всі кормові добавки, ветеринарні препарати купують у Європі.
«Так, сухе молоко для козенят купуємо в Нідерландах. Хоча деякі вітчизняні компанії переконували, що вони можуть виготовити якісний продукт, але виходило не добре», ‒ пояснив він.
Своєю чергою Святослав Бабюк, провідний фахівець із великої рогатої худоби компанії «Трау Нутришин Україна» переконаний, що промислове козівництво ‒ новий і перспективний напрям у молочній галузі України.
«Утім, його успіх залежить від розуміння головної особливості: коза ‒ це не корова, її потреби суттєво відрізняються, ‒ наголосив він. ‒ Це стосується всіх аспектів роботи: від годівлі й догляду за молодняком до профілактики й лікування захворювань. Раціони для кіз потребують ретельного підходу, а для вирощування здорового молодняку необхідні спеціалізовані продукти».