Валове виробництво продукції рослинництва у 2025 році зросте на 3,4 % – прогноз

За прогнозом науковців Інституту аграрної економіки, виробництво валової продукції рослинництва у 2025 році збільшиться проти показників 2024 року на 3,4 %, переважно за рахунок збільшення обсягів виробництва зернових та зернобобових культур.
Про це інформує директор ННЦ «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.
За його словами, у 2025 році очікується збільшення виробництва зернових і зернобобових культур до 60,0 млн тонн, що на 7,6 % перевищить торішні показники. Водночас обсяги виробництва основних олійних культур, крім соняшнику, у 2025 році прогнозуються найвищими за останні десять років.
Посівні площі зернових і зернобобових культур залишаться майже на рівні минулого року (+0,2 %). При цьому прогнозується збільшення площ під кукурудзу на зерно (+14,1 %) та сорго (+12,3 %). Водночас очікується зменшення посівних площ під інші зернові (-16,5 %), а також зернобобові (-27,3 %).
Під технічними культурами площі посівів скорочуватимуться. Зокрема, цього року очікується зменшення площ під соняшником (-2,2 %), соєю (-1,2 %) та цукровим буряком (-8,7 %). Незначне зростання площ проти 2024 року очікується під картоплею (+0,2 %), овочевими (+2,7 %) та баштанними (+0,5 %) культурами.
За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, 2025 року проти минулого року зменшиться виробництво озимих зернових на 6,9 %, зокрема, озимої пшениці – на 6,7 %, жита озимого – на 5,9 %, озимого ячменю – на 8,5 %, а також ярої пшениці – на 12,7 % та зернобобових – на 20,3 %. При цьому очікується зростання виробництва ярих зернових на 18,9 %, включаючи кукурудзу – на 23,5 %, просо – на 21,2 %, сорго – на 20,0 %, а також гречку – на 3,7 %.
Обсяги виробництва олійних культур збільшаться по соняшнику (+2,0 %) та сої (+2,3 %). Водночас зменшаться по ріпаку на 13,1 % внаслідок змін кон’юнктури ринку.
По інших основних сільськогосподарських культурах прогнозується збільшення виробництва проти 2024 року картоплі (+4,2 %), овочів (+5,3 %), продовольчих баштанних (+10,7 %) та винограду (+5,0 %).
Проте 2025 року очікується зменшення проти торішніх показників збору буряку цукрового фабричного (-2,6 %), а також плодів і ягід (-6,6 %).