Відсоток живих рослин озимих за результатами відрощування становить 82-96%

Спеціалісти управлінь фітосанітарної безпеки Дніпропетровської, Житомирської, Запорізької областей провели відбір монолітів озимих зернових культур та ріпаку для визначення життєздатності рослин. Відсоток живих рослин озимих пшениці, ячменю та ріпаку становить 82-96%, загиблих – 1-4% рослин озимого ріпаку (Дніпропетровська обл.) та до 10% рослин озимої пшениці (Запорізька обл.).
Про це йдеться у щотижневому звіті Держпродспоживслужби щодо фітосанітарного стану сільгоспкультур.
Лабораторним аналізом рослин озимини у Житомирській області виявлено інфекційний запас збудників борошнистої роси (0,4), септоріозу (1%), кореневих гнилей (0,1%); на озимому ріпаку – альтернаріозу (2%), пероноспорозу (2%) та фомозу (4%).
У Львівській області на 1-3% рослин озимого ріпаку відмічено снігову плясняву.
За відновлення вегетації відбуватиметься зараження рослин вищевказаними хворобами. Ефективним заходом оздоровлення рослин та покращення стану посівів є ранньовесняне боронування з прикореневим підживленням мінеральними добривами.
Нагадаємо, на полях без снігу є пошкодження листкової частини озимих культур.