Тваринництво

Професійний клінінг — це не новомодна тенденція, а справді необхідна і важлива складова ефективного господарювання

Клінінг пташників

Клінінг пташників

Професійний клінінг — це не новомодна тенденція, а справді необхідна і важлива складова ефективного господарювання, що забезпечує тривалий успіх у птаховиробництві.  

Утримання ферми в чистоті — це не лише питання естетики, що милує око. Це передусім запорука здоров’я птиці, і як результат — висока якість продукції. Як же її досягти? Можна самотужки вимивати-очищати приміщення, а можна довіритися компаніям, що спеціалізуються на клінінгу, й отримати чисту ферму для подальшого заселення новим поколінням птиці. 

ЗА І ПРОТИ 

Більшість фермерів дещо скептично ставляться до клінінгових послуг. Мовляв, справимося й самі. Що складного в прибиранні та митті приміщення?! Дехто ставиться до цієї процедури дуже відповідально і навіть справляються. Проте, обираючи такий варіант, варто враховувати ризики, які потім можуть вилитися в чималу копійку. Бо навіть незначна поломка обладнання в пташнику призводить до збоїв роботи ферми, простоїв через ремонт чи заміну деталей, захворювання птиці в результаті погано обробленого приміщення. І ці незаплановані витрати часто стають більшими, ніж сама вартість клінінгових послуг. 

Чому важливий клінінг фермерських господарств? Як згадувалося вище, чисте середовище знижує ризик поширення інфекцій і виникнення проблем із дихальною системою. Здорова птиця є продуктивнішою (має добрий приріст ваги й яйценосність), а господарство не витрачає зайві кошти на її лікування. Якість продукції є високою й конкурентоспроможною, а тому матиме попит у споживачів. Тож вирішили — йдемо на аутсорсинг. 

ОБИРАЄМО КОМПАНІЮ 

Наступний крок — вибір надійної компанії, яка якісно вимиє й дезінфікує пташник. Тут варто зауважити на кілька головних критеріїв. Досвід: клінінг фермерських господарств суттєво відрізняється від стандартного прибирання. Обирайте тих, які мають досвід роботи саме з пташниками, позаяк вони розуміють специфіку таких приміщень (не нехтують обробкою вентиляції, очищенням годівниць або видаленням аміаку). Застосування сертифікованих засобів й обладнання, оскільки вони мають бути безпечними для птиці та екологічно чистими. Врахуйте також і те, чи може така компанія адаптувати свої послуги під потреби вашого господарства. І, звісно, репутація — завжди перевіряйте відгуки про компанію, послуговуйтесь рекомендаціями інших фермерів, бо помилка може бути занадто дорогою. Поцікавтеся гарантіями якості: скажімо, чи виконає компанія повторну обробку в разі виникнення проблем після клінінгу. Зважуйте всі нюанси й обирайте гідних. 

ТОВ VADA — компанія, що відповідає усім заявленим критеріям. Тому що гарантує якість і результат. Її працівники добре розуміються на специфічних особливостях пташників, позаяк клінінг — це один із напрямів діяльності компанії. VADA спеціалізується на комплексному обладнанні для тваринництва різних видів ферм. Птахівництво — галузь, з якою інженери працюють щоденно: не лише продаючи різноманітне устаткування, а й вправно монтуючи його у своїх клієнтів. 

ОСОБЛИВОСТІ ОЧИЩЕННЯ ПТАШНИКІВ 

Іван Муржа

«Очищення будь-якого типу пташника складається з таких кроків: підготовка приміщення, сухе очищення, миття, дезінфекція, сушіння і заселення птиці», — розповідає Іван Муржа, співзасновник ТОВ VADA. Проте очищення приміщень для бройлерів і кліток для курей-несучок має свої особливості. 

Бройлерів утримують на підлозі з підстилкою, яка накопичує велику кількість посліду й залишків корму. Вирощують їх чисельними групами, тому за такої високої щільності посадки потрібно особливо ретельне очищення. 

Для початку видаляють усю підстилку й очищують кормові годівниці, поїлки та вентиляційні системи від пилу. Після чого мийкою під високим тиском промивають підлогу, стіни, не забуваючи про важкодоступні місця (кути, вентиляційні отвори). Наступним важливим етапом є дезінфекція всіх поверхонь розчинами на основі хлору, йоду або перекису водню через розпилення. Залишки води можуть сприяти розмноженню грибів, тому фінальним етапом є сушіння приміщення перед заселенням туди нової партії птиці. 

«Курей-несучок утримують у багаторівневих клітках, обладнаних системами для збирання яєць, посліду й подачі корму, — розповідає Іван Муржа. — Перед клінінгом для початку зупиняють усі автоматичні системи й видаляють залишки корму з годівниць, очищають клітки й транспортери від посліду, видаляють пил із вентиляційних систем і вимивають мийкою високого тиску будь-які залишки бруду. Так само очищують системи для збирання яєць і транспортери. Інженери перевіряють обладнання на справність, у разі виникнення якихось поломок — складають дефектний акт. Потім клітки обробляють спеціальними дезінфекторами, щадними до металу й пластику, та стерилізують гарячим туманом у важкодоступних місцях. Витримують три доби і тільки потім висушують приміщення. Є на фермі також батьківське стадо, яке утримують у будівлі з багатьма деталями, що миють за таким самим принципом, як і в курей-несучок». 

По закінченню всіх етапів очищення роботу обов’язково приймає ветеринар, а інколи два — штатний працівник компанії VADA та спеціалісти господарства, які, власне, й оцінюють якість виконаних робіт і дають дозвіл на посадку птиці. 

ОБЛАДНАННЯ Й ЦІНИ 

Ось така стерильність і чистота досягаються не лише вправним умінням й уважністю до деталей спеціалістів, а й обладнанням і засобами, якими миють ферми. «У своїй роботі ми застосовуємо сучасне обладнання, зокрема мийку високого тиску Karcher, яка справляється на відмінно з поставленими завданнями, парогенератори та спеціалізовані дезінфекційні засоби, що відповідають міжнародним стандартам безпеки. Бо клінінг — це не лише про чистоту, а й про здоров’я і продуктивність птиці», — наголошує Іван Муржа. 

Вартість миття в пташнику курей-несучок залежить від кількості поголів’я, розрахунку одного кліткомісця — у середньому це 3–4 грн/голову в приміщенні. У бройлерів, навпаки, ціна клінінгу вираховується за квадратурою. 

«Багато фермерів уважають послугу миття сторонньою компанією дорогою, — пояснює керівник VADA. — Однак мало хто враховує, що техніка й засоби також коштують немалих грошей, плюс її теж потрібно обслуговувати». 

УРАХОВУЄМО НЮАНСИ 

Серед частих проблем, з якими доводиться стикатися в роботі, зі слів Івана Муржа, є гризуни на фермах, що завдають шкоди електропроводам. Своїм клієнтам компанія монтує кабелі італійського виробництва, які мають спеціальне просочування ізоляції, — їх миші й щурі не гризуть. Так, вона дорожча на 30% за вітчизняну, проте й слугує втричі довше. 

Що ще важливо враховувати в митті обладнання в пташнику курей-несучок, так це сам тиск води: завеликий здатний пошкодити пластикові чи металеві елементи кліток, особливо якщо системи зношені. Тому в такому разі слід мити помірним тиском і ретельно оглядати конструкції. 

Обробляючи дезінфектантами, важливо чітко дотримуватися рекомендацій виробників цих засобів — неправильне використання хімічних речовин може зашкодити як самим працівникам, так і лишити шкідливі залишки у клітках. 

Недостатнє висушування кліток після миття провокує появу грибів та плісняви, що є збудником захворювання птиці. У такому разі треба забезпечити ефективну вентиляцію приміщення. 

У будівлях для бройлерів теж є свої нюанси. Зокрема, під час миття велика кількість бруду, посліду, залишків підстилки може закорковувати дренажні канали. Щоб цього уникнути, треба очищати дренажі перед миттям, використовувати сітки або решітки для захисту дренажних систем. 

Після миття деякі патогенні мікроорганізми можуть лишатися через недотримання технології дезінфекції. Тому доцільно використовувати засоби із широким спектром дії й ретельно обробляти всі поверхні, зокрема стіни, підлогу й обладнання. 

Територія для батьківського стада часто значно більша за звичайні приміщення, що ускладнює миття через тривалість процесу. Це також треба брати до уваги перед початком клінінгу, щоб розрахувати ресурси і все зробити якісно та вчасно. 

ОБИРАЙТЕ ДОСВІДЧЕНИХ 

«Під час миття ми дуже обережно поводимося з усім обладнанням на фермі, оскільки розуміємо, якщо щось зламаємо, ми ж його і ремонтуватимемо, — ділиться досвідом Іван Муржа. — Тонкощів є багато, і без практичного досвіду це важко врахувати в роботі. Можна купити мийку й мити самотужки, беручи на себе всю відповідальність за результат. А можна довіритися професіоналам і виконувати свою роботу. На ринку України є чимало компаній, які пропонують клінінгові послуги, однак багато з них навіть не розуміють специфіки фермерського господарства. Ми ж у темі комплексно: від систем годування, напування, опалення, вентиляції, обігріву до маленького гвинтика будь-якого елемента, бо обладнуємо ферми «під ключ». Знайшовши поломку під час миття — тут же пропонуємо кваліфіковане рішення її усунення». 

За потреби компанія VADA може надати таку послугу, як шеф-монтаж: коли під керівництвом їхніх спеціалістів приміщення митимуть працівники господарства. Це буде дешевше, проте не завжди ефективно, бо роботу чужих людей досить складно контролювати, наголошує співзасновник компанії. 

А взагалі Іван Муржа мріє привнести на українські ферми європейський досвід: «У тамтешніх фермерських будівлях усю підлогу і частково стіни повністю обробляють спеціальним напиленням, яке має ефект лінолеуму. В результаті отримуємо гладку поверхню, що ідеально вимивається, як наслідок — менше бактеріозу; гризуни не гризуть стіни, а підлога не псується». 

Неякісний клінінг може дорого обійтися фермерському господарству, тоді як інвестиція в якісну гігієну є запорукою здоров’я тварин, високої продуктивності та тривалого успіху.  

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ