Урожай груш суттєво різниться в країнах Європи
У Франції врожай вищий, а Італія відновлюється після неврожаю минулого року. Нідерланди та Бельгія почали з нижчими запасами після граду минулої весни. Обсяги в Іспанії також менші, а ціни високі. У Німеччині розширюється місцеве виробництво груші.
Про це йдеться у огляді ринку груш від FreshPlaza.
Урожай груші у Франції в листопаді становив 134 тис. тонн. Це значно перевищує прогнози завдяки хорошим погодним умовам: урожай сорту Гюйо зріс на 61% порівняно з 2023 роком, також збільшився врожай сортів Вільямс, Конференція та нових сортів.
В Італії доступні обсяги груші більш ніж удвічі перевищують показники 2023 року, хоча все ще далекі від повного виробничого потенціалу його учасників. За даними CSO Italy, цього сезону в Італії було вирощено близько 400 тис. тонн груш (включно з відходами та відходами для промислової переробки), що становить +118% порівняно з 2023 роком, але приблизно -20% порівняно з 2022 роком.
Рівень виробництва характеризують від нормального до хорошого, але на 30% нижче виробничих потужностей Італії.
Град минулої весни, який торкнувся майже всіх Нідерландів і Бельгії, явно залишив свій відбиток на грушах, каже голландський експортер груш. За його словами, з більшістю оптових і роздрібних партнерів знайдено відповідні рішення. Продажі стабільні, але не особливо високі. Сезон почався з менших запасів: у Нідерландах стартовий запас був на 9% меншим, ніж минулого року, а в Бельгії – навіть на 30%. Проте протягом сезону спостерігається помітний розвиток. У листопаді запаси груші Конференції були лише на 4% меншими, ніж у 2023 році, але до грудня цей розрив збільшився до 8%.
Роками ціни на грушу диктували роздрібні продавці та дистриб’ютори, а виробники часто залишалися поза увагою. У деякі роки виробники навіть були змушені продавати свої фрукти нижче собівартості. Однак, схоже, зараз відбуваються зміни, коли більше контролю переходить до виробників. Це привносить нову динаміку в галузь.
У Німеччині груші переживають ренесанс у регіоні Альтес-Ленд (біля Гамбурга). «Виробники фруктів все частіше садять нові сади», – зауважує доктор Матіас Гергенс, заступник директора дослідницького інституту плодівництва Jork.
Цього року він очікує врожаю близько 9 тис. тонн, вирощених приблизно на трьох відсотках площі Нижньої Ельби. «Груші, наприклад, потребують більше тепла, ніж яблука, і вони краще дозрівають через зміну клімату та підвищення середньої температури», — пояснює він розширення вирощування.
На Нижній Ельбі вирощують сорти Конференція, Олександр Лукас і Ксенія, усі вони придатні для споживання у свіжому вигляді.
Читайте також: Розвиток груші на Вінниччині стримує відсутність стійких сортів