Як формують структуру посівів у ФГ «ПАНТУС-ВВ» на Житомирщині
У ФГ «ПАНТУС-ВВ», що на Житомирщині, цього року найбільше посіяли соняшнику, наступного року буде більше сої та пшениці, соняшнику – мінімум.
Про це розповів директор господарства Ярослав Пантус в інтерв’ю в журналі The Ukrainian Farmer.
«Від кукурудзи відмовилися, бо робота коло неї триває до пізньої осені, а працівників у господарстві мало, та й сушарки нормальної немає. Коли придбаємо нову, повернемося до кукурудзи»,
– зазначив аграрій.
Структура посівних площ, набір культур у ФГ «ПАНТУС-ВВ» змінювалися неодноразово. Спершу на 600 га вирощували пшеницю, овес, гречку, просо, жито, певний час – технічні коноплі, навіть отримали статус насіннєвого господарства.
«Разом з іншими фермерами якось їздили в Німеччину реалізовувати насіння конопель. Проте через несприятливі умови вирощування (а ми працюємо на піщаних ґрунтах) і високу конкуренцію на ринку культура стала нерентабельною. Утім, поїздка в Німеччину була переломною. Побачивши, як працюють німецькі фермери, вирішив наслідувати їхній приклад: взяли кредити, купили нормальну техніку й переорієнтувалися на вирощування експортоорієнтованих культур – пшеницю, сою, соняшник, під якими тепер до 80% посівних площ, решта – нішеві, зокрема цього року вирощували льон, овес»,
– розповів Ярослав Пантус.
Нагадаємо, валовий збір зернових культур в Україні перевищив 54 млн тонн.