Овочі-Ягоди-Сад

Як правильно організувати бізнес на смородині та заробити на неї в умовах непередбачуваного ринку цієї ягоди

Чорне золото

Чорне золото

Як правильно організувати бізнес на смородині та заробити на неї в умовах непередбачуваного ринку цієї ягоди. 

Коли до мене звертаються клієнти й просять продати саджанці на площу 0,5 га, я відразу їх попереджаю: для вас це буде не рентабельно. Тому що нині ціна на смородину 60–70 грн/кг — цікава, але вона буде такою не завжди, і точно у певний час почне просідати. 

Ціна на смородину може значно коливатись від сезону до сезону — така особливість цього сегмента (на рівні з малиною). Ще 7–8 років тому ягода з поля коштувала 12 грн/кг, тобто цей бізнес був 100% збитковим для дуже малих плантацій за ручного збирання. Останні три-чотири роки ціна на ягоду — відносно висока і коливалася у межах 35–40 грн/кг, цього року підвищилась до 70 грн/ кг переважно завдяки весняним приморозкам, які скоротили врожай як у нас, так і в Польщі. 

В умовах такої волатильності найкраще почуваються смородинові господарства з великою площею — мінімум у 20 га, закладеними сортами різного терміну достигання. Такі плантації з механічними доглядом і збиранням будуть набагато рентабельнішими за зернові. Особисто я, якби входив у цей бізнес, починав би з 50 га. Шкода, що в нас самих поки що немає такої вільної площі. 

У рік, коли ціни підвищуються, той, хто має більші площі та комбайн, зможуть дуже непогано заробити. Якщо сьогодні ціна на смородину — 70 грн/кг, а фермер збирає 7–10 т/га, він матиме валовий дохід із цього гектара — 490 тис. гривень, з 50 га він становитиме 24,5 млн грн/ рік. Відніміть 20–30% витрат на виробництво — і лишиться досить непоганий прибуток. 

У цьому матеріалі я детально розкажу, як його отримати, якщо організувати бізнес на смородині правильно. Поговоримо про основи вирощування цієї ягоди, ринок її збуту та нюанси агротехніки — від підготовки поля до збирання і збуту врожаю. Додатково розповім про виробництво спаржі, яке може стати ще одним цікавим напрямом у вашому господарстві. 

АДЕПТИ СМОРОДИНИ 

Я працюю в аграрній галузі близько 10 років. Починав з овочів — виробництва білокачанної капусти та її розсади в теплиці, перців і баклажанів. Ми вирощували в середньому 500 т овочів на рік. Паралельно заклали невеликий маточник смородини. Наш інтерес до вирощування саджанців цієї ягоди почався зі знайомства з нашим сусідом — відомим в Україні хорошим господарем за свої зразкові плантації смородини Юрієм Качунем, у якого набирались натхнення й навчались зразкової роботи. 

У нього брали й перший посадковий матеріал для нашого виробництва. 

У певний час ціна на капусту трималася на рівні всього 30–40 коп./кг, а зусиль на вирощування вона вимагала багато, тому ми перейшли на смородину й одними з пер ших у країні заклали спаржу. Поступово бізнес почав масштабуватись. Сьогодні у нас в обробітку 50 га земель, 20 з яких — під спаржею. Розсадник смородини досягає нині 6,5 га, маточник — 1 га, розсадник спаржі — 3–4 га. У теплицях виробляємо також розсаду інших культур — спаржі, альпійських суниць, малини тощо. 

Останні два-три роки щорічно виробляємо близько 1 млн саджанців спаржі та від 100 тис. до 500 тис. саджанців смородини на рік залежно від схожості живців. Такий розкид притаманний смородині через її не завжди повну схожість. Наприклад, цього року мали отримати близько 700 тис. саджанців, проте половина з них не вкоренилася. 

Нині у виробництві ранні, середні та пізні сорти смородини для механізованого збирання врожаю. Майже всі саджанці, які ми мали для продажу на цей рік, компанія вже продала, тож тепер — час планувати на 2025 рік. 

Саджанці спаржі виробляємо за попереднім замовленням — переважно з канадських і голландських гібридів, також сорту Аржентельська. Ми також пропонуємо імпортну розсаду, якщо такої на певний момент немає у іншому розсаднику. 

Якщо брати за ціною, то ціна на нашу розсаду спаржі буде приблизно вдвічі дешевшою, ніж купляти у Європі. 

Саджанці нашої смородини відрізняються насамперед якісною, сильною, добре розвиненою кореневою системою, що для цієї культури — найголовніше. Після посадки ми відразу майже весь верх рослини зрізуємо, щоб вона надалі кущилася, над землею лишається тільки 2-3 бруньки з кожного пагона — щоб на наступний рік добре розвинулася рослина й було багато ягоди через рік. Якість саджанця ви обов’язково оціните через рік, коли побачите кущ або всього по коліно, або заввишки 1–1,2 м. Це дуже суттєва різниця. 

Тому, купуючи саджанець, треба дивитись насамперед на його підземну частину. Аби ефективно виростити саджанець із розвиненою кореневою системою, треба ще багато уваги приділити складу ґрунту й викопній техніці. Ми користуємось голландською машиною, яка добре викопує й обрушує коріння. Всі інші способи працюють набагато довше й псують велику частину кореня. З часом шляхом спроб і помилок отримали свій досвід вирощування саджанців і сьогодні маємо певні якісні напрацювання. 

ВИВЧИТИ РИНОК 

Перед стартом бізнесу на смородині треба вивчити її ринок мінімум за останні п’ять-шість років, а краще більше, щоб зрозуміти, які із сезонів були більш або менш ефективними. Уважно стежте за аграрною статистикою й аналітикою: більшість серйозних господарств подають свої дані до Держстату, і ви зможете з цього скласти певне бачення ситуації. Просто посадити те, що і коли захотів, не вийде — помилок ринок не вибачає. 

Склався дефіцит цієї ягоди, і нині багато її їде з України в Польщу. В основному це заморожена ягода. Таке виробництво цікаво тим, що після збирання з нею не треба нічого робити — тільки заморозити й відвантажити замовникові. Враховуйте, що сегмент свіжого ринку для смородини дуже невеликий. 

Порічка може бути цікавою тільки за вирощування в теплиці на шпалері й під поливом, хороших сортів. Цей метод дасть велику ягоду високої якості, яку можна буде зберігати в камерах із РГС до грудня-січня, а то й до весни, коли на неї буде найцікавіша ціна з боку супермаркетів та закладів HoReCa. У зимовий період на якісну порічку ціна може зростати до 1000 грн/кг. Порічка з відкритого ґрунту має дуже низьку ціну, але можливо через три-чотири роки зацікавленість у цій ягоді буде більшою. 

Спаржа певний період також була продуктом майже тільки для ресторанів. Ще років 5–6 тому її важко було знайти в супермаркетах, а нині вона є майже в кожному магазині. Першими у цьому сегменті були Gourmet із Любимівки. На сьогодні є кілька великих виробників спаржі, які мають від 20 га, і багато малих фермерів на 0,5–1 га, які, зокрема, купляють саджанці в нас. Саджають цю культуру навіть по 10–20 соток. Цього року й ми додатково засадили товарною спаржею 15 га, а наступного плануємо ще 30 га. 

Яку площу спаржі садити, щоб було вигідно, не так важливо, як для смородини. Тут все залежить від того, скільки ви маєте площі та скільки взагалі хочете заробити на цьому продукті. Хтось хоче, наприклад пів мільйона, і буде щасливий, а комусь і 2–3 млн замало. Зрозуміло, що тією чи іншою мірою цей принцип діє щодо будь-якої культури. 

Сьогодні кожен виробник смородини може розраховувати й планувати свій бізнес, відштовхуючись від мінімальної ціни на ягоду, яка коливається в межах ±30 грн/ кг. Якщо, припустимо, ви збираєте 6 т/га, то будете мати мінімум 180 тис. грн/га (4,35 тис. дол.) валового прибутку. Відніміть щорічні витрати на підживлення, інсектициди, фунгіциди, оплату праці… (1,5-2 тис. дол./га), і лишиться  2,6 тис. дол./га. Проте й після цього лишиться значний чистий дохід. 

Перед початком проєкту бажано мати додаткові інвестиції на саджанці й техніку. Їх закладають на весь період виробництва, а це до 10 років (такий рекомендований максимальний вік насадження смородини): 

• саджанці (з розрахунку 5 тис./га за ціною 20 грн/шт.): 2,2 тис. євро х 20 га = 44,4 тис. євро; 

• комбайн (піврядний): 38 тис. євро; 

• косарка: 3 тис. євро; 

• гербіцидна балка: 2 тис. євро; 

• мульчер: 1,5 тис. євро; 

• машина для обрізування: 3 тис. євро; 

• саджалка: 2,8 тис. євро; 

• Загалом: 94,7 тис. євро на 20 га. 

ВИБРАТИ САДЖАНЦІ 

Сорти смородини, які ви обираєте для посадки, насамперед мають підходити під механізоване збирання — це прямі рослини, щоб комбайн міг їх правильно обробити. За терміном дозрівання у господарстві мають бути обов’язково всі три категорії сортів — ранні, середні й пізні. 

Ранні підуть суто в переробку на соки, адже вони м’якіші, їх можна збирати великими обсягами — 8–10 т/га, але вони не дуже підходять для заморожування. Для заморожування підходять саме середні й пізні сорти, як і для свіжого ринку, бо твердіші й значно краще зберігаються. Різниця в стиглості між ними становить 1–2 тижні. 

Є деякі виробники, які орієнтуються на свіжий ринок, тому що там у певні моменти складається краща ціна. Десертні сорти цікаві ще й тим, що мають дуже велику ягоду, солодкі й добрі на смак. Нині вони в Україні поки що не дуже поширені, але з кожним роком набувають популярності через тренд до здорового харчування. Відомо, що смородина в рази містить більше вітаміну С, ніж лимон, і багато антиоксидантів. Тому вони будуть мати свою промислову нішу. Для десертних сортів потрібне суто ручне збирання та продаж у пінетках. А якщо на полі є полив, ця ягода однозначно матиме попит і плюс-мінус високу ціну. 

Перше, на що треба звертати увагу, купуючи саджанці, — чистота сорту. Плануючи вирощувати смородину, підприємець має поїздити до одного-другого-третього фермера-постачальника й не неодноразово, у різні пори року. Треба наживо подивитись плантації, як ростуть саджанці, чим один сорт зовні відрізняється від іншого — кольором, деревиною, формою листка. В одній партії не можуть бути різного виду саджанці. Щоб не вийшло, що ви купили один сорт, а виріс інший, або на одній ділянці впереміжку виросли ранні, середні й пізні сорти, які неможливо правильно доглядати та зібрати. Друге, як я казав на початку статті, — якісна коренева система. На основі цих спостережень вам легше буде вибрати, у кого купувати. Поспішати в смородиновому бізнесі не можна — все треба ретельно зважити.

 ПОЧАТИ З ПОЛЯ 

Вирощування смородини треба починати з підготовки поля. Воно має бути чистим уже за рік до посадки: не можна зібрати врожай зернових і відразу за цим осінню садити саджанець, адже ґрунт після зернових втрачає велику кількість вологи, не структурований, плюс більше роботи з бур’янами. 

Аналіз ґрунту є обов’язковим: він не має бути ані сильно кислим, ані занадто залуженим, pH — 5,5-6,2. З осені треба видалити багаторічні бур’яни й зробити чизелювання на 70 см, щоб коренева система зайшла у найглибші шари ґрунту, а навесні збагатити його органікою — сіяти як сидерат гірчицю, далі дискувати її. Якщо є можливість і час, процедура повторюється — знову засівати сидерат і дискувати. Одночасно прибираємо шкідників і знищуємо патогени. 

У серпні поле має бути чистим, можна тільки зробити поверхневу культивацію, щоб прибрати сходи нових бур’янів, і приблизно у жовтні або трохи пізніше, залежно від погоди, садити саджанці смородини під механізоване збирання. Плугом робимо траншеї, на їх дно ставимо саджанці й загортаємо ногами. Якщо є посадкова машина, це полегшує роботу. Ширина міжряддя має становити 4 м, щоб була хороша вентиляція, міг зайти комбайн і було зручніше доглядати за садом, адже з роками кущі стають усе ширшими. Відстань між кущами в ряду — 50–55 см. 

Далі робимо культивацію й обрізаємо саджанець, лишаючи на поверхні 2–3 бруньки, і лишаємо до весни. Протягом року робимо культивації, стежимо за чистотою від бур’янів у рядку й кропимо від шкідників і хвороб. 

Вже через рік після посадки зможемо зібрати перший урожай. 

Смородину можна вирощувати на будь-якому рельєфі, головне — щоб ви мали можливість збирати врожай комбайном. Культурі добре підходять далеко не всі регіони України. Південніші регіони та Схід мають вищі температури — смородина там гірше росте, висихає, зрошення тут — обов’язкове. Навіть якщо смородину добре поливати, це не дуже виправить ситуацію в південних і східних регіонах: для смородини клімат із високою температурою повітря не дуже добрий. 

У Центрі, на Півночі та на Заході умови значно кращі. У будь-якому разі треба обраховувати, чи рентабельно вирощувати смородину під зрошенням: її врожайність однозначно буде вищою відсотків на 30, але виникає чинник вище згаданої високої волатильності. Якщо хороша ціна на продукцію тримається 2–3 роки, то з поливом ми напевно матимемо більшу рентабельність і більший заробіток. 

Спаржу також можна вирощувати без зрошення. У цьому разі гібриди й сорти дають плюс-мінус однакову врожайність. В той самий час за поливу врожайність гібридів збільшується на 30–40%, на відміну від сортів. 

Білу спаржу краще вирощувати на супіщаних ґрунтах, адже коли ми формуємо гряду і пагін, що в ній проростає, у важких ґрунтах деформується, що, своєю чергою, є не товарним і, відповідно, має набагато нижчу ціну або його взагалі викидають. 

ЗІБРАТИ ВРОЖАЙ 

Найвигідніше вирощувати смородину під машинне збирання. Це буде комерційно набагато цікавіше, ніж шукати сьогодні по селах 100 людей для збирання ягоди. Нині є велике різноманіття комбайнів як за цінами, так і за функціоналом. Вони діляться на два основних типи — самохідні та причіпні. Останні бувають напіврядні (збирає ягоду тільки з одного боку ряду) та суцільнорядні (одночасно цілий ряд). Їхня вартість, відповідно, 38 тис. та 80 тис. доларів. Самохідний обійдеться у 200 тис. доларів. 

Один комбайн польського виробника Jagoda, офіційним представником в Україні якої є наша компанія, крім смородини може збирати малину й ожину, аґрус, аронію… Ми маємо в наявності також суцільнорядні комбайни для збирання лохини. 

На 20 га нашої початкової плантації знадобиться один комбайн, який здатний за день збирати близько 2 га площі. Один сорт від часу повного дозрівання може простояти 5–6 днів — їх треба розраховувати із запасом, адже за цей час можуть виникнути різні проблеми, наприклад, піти дощ, і зібрати ягоду буде неможливо. Тому на 20 га саду має бути як мінімум 2–3 сорти з різними періодами збирання, які йдуть один за одним. Тоді ми будемо знати, що один із них на 5–6 га збираємо 2–3 дні й ще маємо додаткові 2–3 дні на випадок дощу або іншого форс-мажору. 

У перший рік після посадки сіємо траву для збереження вологи в ґрунті — тому для догляду за міжряддям нам знадобиться косарка. А з третього року — підрізувач кущів, які стали значно ширшими, і гілки все більше опускаються до землі. Підрізувач видаляє й відкидає такі гілки на середину ряду, для їх переробки на щепу потрібен мульчер. 

Якщо ми збільшуємо нашу площу вдвічі — до 40 га, краще збирати її вже двома комбайнами. Теоретично можна обійтися й одним, але якщо він поламається, ви не встигнете зібрати решту поля, адже деталі на заміну треба буде чекати з-за кордону. 

Якщо ви маєте 100 га смородини, я взагалі не бачу варіанта й сенсу збирати їх вручну. За таке збирання людям платять у середньому 15 грн/кг, а деякі — й 18 грн/кг. На гектарі вийде 90 тис. гривень, а на полі у 20 га — 1,8 млн (43,5 тис. дол.). За ці гроші вже можна купити комбайн і ще на іншу техніку лишиться. 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ