Агрономія

Фіксують поступове заростання популяції полівок на сільгоспугіддях

Фіксують поступове заростання популяції полівок на сільгоспугіддях

Відмічається поступове зростання (природне для жовтня) популяції звичайної сірої та гуртової полівок, які розселяються за межі місць резервацій в нові місця.

Про це йдеться у щотижневому звіті Держпродспоживслужби щодо фітосанітарного стану сільгоспкультур.

На гектарі озимих ріпаку, подекуди пшениці та ячменю нараховується від поодиноких нір до 1-2 жилих колоній. У багаторічних травах, неорних землях, полях після кукурудзи, соняшнику, овочевих культур обліковують 1-3, макс. 4-5 (Вінницька, Житомирська, Івано-Франківська, Київська, Львівська, Хмельницька, Черкаська обл.) в осередках Волинської області до 6 колоній гризунів на гектар(падалиця).

У Миколаївській та Одеській областях на незораних полях після збирання врожаю зростає кількість курганчикової миші, яка зелених рослин майже не споживає, проте харчується насінними кормами із культурних та диких злаків.

У Черкаській області методом відлову на пастки встановлено віковий стан популяції полівки звичайної. Наразі 83% складають молоді особини та 17% – дорослі. Співвідношення самиць до самців як 50:50, 33% самиць, що розмножуються. На даному етапі спостереження на самицю приходиться 5 ембріонів.

Для попередження розселення гризунів господарства й далі проводять комплекс агротехнічних заходів, а саме лущення стерні та зяблеву оранку, яка руйнує нори, знищує кормову базу у значній мірі призводить до механічного знищення насамперед молодняку. При наявності 3-5 і більше жилих колоній на гектарі посіву свідчить про загрозу суттєвих пошкоджень рослин та необхідність захисту їх через обробки дозволеними до використання родентицидами.

Раніе повідомлялося, як захистити посіви озимини від гризунів та які родентициди найефективніші у боротьбі з мишоподібними гризунами.