Точка зору

Купуємо потужнішу техніку

Анатолій Риженко
головний агроном ФГ «Вітчизна-Тиниця», Чернігівська обл.

Більш потужні трактори нам потрібні тому, що не вистачає людей, трактористів. Адже триває велика війна, мобілізація, і  перспективи щодо ринку праці непрості. Прогнозуємо, що навряд чи побільшає механізаторів у подальші роки, навіть коли війна скінчиться. Отже, ми обираємо більш потужну техніку. При цьому прагнемо використовувати провідні світові рішення з кращим співвідношенням ціни до якості.

До повномасштабної війни, приблизно з 2018 року ми купували найякіснішу грунтообробну техніку і трактори. Прагнули найкращої обробки ґрунту, якості сівби, зручності та комфорту механізаторів. Купили сівалку Väderstad, які й зараз одні з найкращих для соняшника і пропашних культур. У 2019 році взяли сівалку Pöttinger Terrasem 6-метрову. 

Вважаю, що Pöttinger, Horsch випускають одні з кращих посівних комплексів для зернових культур та ріпака.

Із тракторів маємо п’ять New Holland T 7060 потужністю 220 к.с. Марку обрали ще у 2013 році, коли з грошима було трохи сутужно. Тоді купили один трактор, спробували, сподобалася ціна та якість, низькі витрати на сервіс. Машина проста, не має багатьох незрозумілих функцій. Згодом купували такі ж, але з кращою комплектацією – кабіною з пневмопідвіскою, підігрівом сидіння, кращою герметичністю, додатковим фільтором повітря салону.

Із 2022 року ми два роки не купували техніки, а в 2024-му беремо 2 Case IH Magnum 340. Плануємо продати 2 старших New Holland, які напрацювали по 10 тис. мотогодин, потребують більше ремонту та догляду. І на заміну їм поставити два нових Case.