Агрономія

Посуха завадила вчасній сівбі озимого ріпаку: як працювати з пізніми посівами

Посуха завадила вчасній сівбі озимого ріпаку: як працювати з пізніми посівами

У зв’язку з погодними умовами цього року прогнозується зменшення посівних площ озимого ріпаку на 25-30%. За прогнозами фахівців «ДСВ-Україна», це вплине на ціну врожаю 2025 року в бік її зростання. Тому з вересневими опадами з’явився ще один шанс посіяти заплановані площі ріпаку. Але робота з пізніми посівами має свої особливості.

Про особливості роботи з пізніми посівами озимого ріпаку розповів менеджер із розвитку продуктів ТОВ «ДСВ-Україна» Олександр Коваленко.

Вибір попередника.

Якщо у вашій сівозміні є горох, запланований під озиму пшеницю, використайте його під ріпак. Адже відсутність рослинних решток та достатня кількість мінералізованого азоту сприятиме дуже швидкому розвитку посівів. В останні кілька років існує практика сівби озимого ріпаку по нетипових попередниках, як-от соя та соняшник. Якщо на попереднику застосовувались гербіциди з групи імідазолінонів, то в цьому випадку можлива сівба лише гібридів під виробничу систему Clearfield®, адже традиційні гібриди можуть повністю випасти в результаті післядії препаратів. Сівба по пшениці залишається найбільш масовою. Тут дуже важлива правильна робота з подрібненням та розподілом решток по площі.

Обробіток ґрунту.

Тут потрібно пам’ятати, що в умовах короткого світлового дня осені треба мати мінімальну кількість рослинних решток на поверхні, адже темна поверхня нагрівається швидше, ніж світла, і це впливатиме на активність осіннього розвитку культури.

Сівалка та ширина міжряддя.

Сівба на ширину 70 см не має ніякого сенсу та несе велику кількість ризиків, адже, як кажуть – «природа не любить пустоти». Тож непродуктивні втрати вологи та активний розвиток бур’янів завдаватимуть значних клопотів. Добрим вибором для пізніх термінів буде використання звичайного розосередженого посіву з міжряддям 12,5-15-17,8-19,05 см, що сприятиме швидкому закриттю міжряддя ґрунту. Для захисту посівів від повернення жовтневих короткочасних понижень температур, які часто поєднуються з поривами вітру, є використання сівалок для технології Strip-till, адже за такої сівби утворюється  «заглиблення», в якому знаходиться рослина. Це також має дуже позитивний ефект на перезимівлю, адже точка росту рослини добре захищена.

Засоби захисту рослин.

Варто пам’ятати, що потрібно створити максимально комфортні умови для розвитку культури в обмеженому часі, щоб допомогти рослині розвинутись. Тому внесення ґрунтових гербіцидів на пізніх посівах не рекомендується, адже при пониженні температури та проходженні наступних опадів рослини розпочнуть «вибілюватись» та «стресувати». Тим паче на ринку з’явились ефективні посходові гербіциди для осіннього та весняного внесення. Особливу увага слід звернути на боротьбу із падалицею злакових, яка є серйозним конкурентом за життя культури. Також максимальний фокус на шкідників, адже втрачена листова поверхня в умовах пізніх посівів дуже повільно відновлюється. Крім того, незалежно від фази розвитку ріпаку, слід хоча б раз використати фунгіциди на основі азолів. По-перше, ураження  основними  хворобами,  як-от фомоз та вертицильоз відбувається в осінній період росту і розвитку. Відповідно, без осіннього застосування фунгіциду рослини менш захищені. По-друге, у лютневі «вікна» може відбуватись перепад температури від +10 С° вдень до -10 С° вночі. Внесення фунгіциду в фазі 3-4 листки максимально ефективно збереже нам рослини протягом зимового періоду.

Добрива.

Найкращим активатором осінніх процесів росту і розвитку є внесення азотних добрив на вологий грунт. Це може бути 80 кг/га аміачної селітри або 100 л/га КАСу. Як показує багаторічна практика такі посіви мають більшу активність осіннього розвитку і входять в зиму більш розвинуті. Внесення фосфорних добрив одночасно з посівом сприятиме активному розвитку кореневої системи. Внесення амінокислот, як легкодоступного будівельного матеріалу для рослин , також сприятиме більш швидкому розвитку.

Вибір гібридів та густота посіву.

Як відомо,  більшість сучасних гібридів мають активний осінній розвиток. За перші 45 днів осінньої вегетації коренева система може досягати глибини 180 см. Найкращим вибором для пізніх посівів будуть такі наші гібриди: ДОМІНАТОР, ФАМУЛУС, РОМЕО, ДАРІО, ДЕСПЕРАДО та ДІПЛО. Що стосується густоти посіву – вона повинна знаходитися в межах 480-600 тис/га., залежно від типу сівалки, обробітку грунту та регіону.

Ми залишаємось на зв’язку з вами, щоб і цього року закласти успішний фундамент найбільш прибуткової культури сівозміни для більшості регіонів України  – озимий ріпак.

ДСВ – Інновації для Вашого успіху!