Тваринництво

Під час війни Сумщина втратила 7 молочних ферм

Під час війни Сумщина втратила 7 молочних ферм

За час повномасштабної війни Сумська область втратила 7 господарств молочного напряму скотарства. Із них 2 – у прикордонні: ферма в селі Басівка, де утримували понад 500 голів молочного стада, й у селі Кіндратівка – потужна сучасна ферма «Лан». Вони були змушені реалізувати поголів’я.

Про це повідомив директор департаменту агропромислового розвитку Сумської ОДА Олександр Маслак.

За його словами, нині на Сумщині всього налічується 80 тис. голів великої рогатої худоби, із них 44 тис. ‒ корови. Сільгосппідприємства утримують 22,5 тис. голів. Молочним скотарством займаються 83 суб’єкти підприємницької діяльності.

В області працює 6 молокопереробних підприємств, які постачають продукцію для місцевих споживачів і на експорт.

«Так, «Славія» продає до Казахстану молоковмісні продукти, Сумський молочний завод ‒ сир сулугуні до США, Буринський молзавод ‒ сухе молоко до Бангладеш і Польщі», ‒ зазначив Олександр Маслак.

Він зауважив, що на Сумщині простежується тенденція до скорочення чисельності ВРХ. Так, у 2022 році, коли область була окупована, втратили понад 10% поголів’я.

Аби підтримати молочне скотарство, в області запровадили регіональну фінансову підтримку для галузі. Акцент робиться на кількість поголів’я, якісні показники й на створення продукції з доданою вартістю, уточнив Олександр Маслак.

«І ми фіксуємо, що на на тлі скорочення поголів’я зростає продуктивність худоби, ‒ зазначив він. ‒ За підсумками 2023 року ми додали 9%: маємо 6,5 тис. л молока на корову. Також підвищується якість молока-сировини. Із загального річного обсягу виробництва (280 тис. тонн) 40% ‒ це молоко екстраґатунку».

Як повідомлялося, збитки агросектору внаслідок війни перевищили $11 млрд.