Агрономія

Як обрати оптимальний спосіб обробітку ґрунту під озимі на зрошенні

Як обрати оптимальний спосіб обробітку ґрунту під озимі на зрошенні

Характер основного та передпосівного обробітків ґрунту під озимі зернові залежить від особливостей попередника та часу проведення передпосівного (вологозарядного) поливу – до чи після основного обробітку, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Якщо попередник – люцерна, то після другого, а в окремі роки й третього укосу за 25-30 днів до оптимального терміну сівби озимих, використовуючи знаряддя з безполицевими робочими органами, слід підрізати кореневі шийки люцерни на глибині 12-14 см, що практично унеможливить її відростання.

Через 10-12 днів після підсихання кореневої та листостеблової маси слід провести лущення на глибину попереднього обробітку – це сприятиме створенню мульчованого та збагаченого поживними речовинами шару ґрунту.

Щоб отримати дружні сходи, за 6-7 днів до сівби треба провести передпосівний полив нормою, яка забезпечить зволоження 12-14-сантиметрового шару (250-300 м³/га). Після дозрівання ґрунту проводять культивацію на глибину загортання насіння та сівбу.

У разі розміщення озимої пшениці після кукурудзи на силос немає потреби у проведенні безполицевого розпушування. Достатньо провести лущення у двох взаємоперпендикулярних напрямках слідом за збиранням, передпосівним поливом і культивацією.

Після сої, сорго, кукурудзи на зелений корм та інших сільгоспкультур, після збирання яких на поверхні поля лишається невелика кількість листостеблової маси, рівномірно розподіленої на поверхні поля, добрі результати забезпечує сівба у попередньо необроблений ґрунт із використанням сівалок прямого висіву.

Такий основний обробіток ґрунту після найпоширеніших на зрошуваних землях попередників, за даними Інституту зрошуваного землеробства НААН України, забезпечує врожайність озимої пшениці на рівні 65–70 ц/га. Після таких попередників, як соя, картопля, овочеві та баштанні культури, достатньо провести одне лущення й залежно від проміжку часу, що є до сівби озимих культур, одну або дві суцільні культивації з передпосівним поливом перед останньою.

Нагадаємо, спосіб і глибина обробітку ґрунту в чистому пару мало впливає на озимі.