Агрономія

Як підібрати оптимальний обробіток ґрунту після чистого пару

Як підібрати оптимальний обробіток ґрунту після чистого пару

В цілому чисті пари – один із надійних засобів боротьби з посухою. Також пар – найкращий попередник озимих зернових, особливо у степовій зоні. На чистих парах у період, що залишився до сівби, глибина розпушення не має перевищувати 6–8 см. Як виняток її збільшують до 10–12 см на тих парових площах, де бур’яни добре укорінилися й сформували велику біомасу, пише журнал The Ukrainian Farmer.

У багатьох випадках у такій ситуації доцільно виконати дискування за максимального кута атаки дискових батарей. Слідом за дискуванням треба провести культивацію, застосовуючи залежно від стану ґрунту й забур’яненості парові або важкі культиватори.

Проведеними на Миколаївській ДСДС ІЗЗ НААН України дослідженнями встановлено, що за сучасної системи землеробства в сівозмінах без унесення органічних добрив складається від’ємний баланс гумусу (623–741 кг/ га). Основне джерело останнього – органічна речовина.

На втрати органіки в чорних парах впливають види основного обробітку ґрунту: зокрема, оборот пласта стимулює її розкладання. Проте попри великі втрати органічної речовини в чорному пару із заорюванням гною через високу мінералізацію перевага по запасах органіки наприкінці парування все ж зберігається за ним.

Чорний пар із унесенням гною (від 10 до 40 т/га) позитивно впливає на накопичення рослинних решток наступних культур сівозміни.

Раніше повідомлялося, який оптимальний обробіток ґрунту під сівбу озимих культур після зайнятих парів.