Агрономія

Для північного, центрального та східного регіонів цей рік не ріпаковий – фермер  

Для північного, центрального та східного регіонів цей рік не ріпаковий – фермер  

Цей рік однозначно не ріпаковий для північного, центрального та східного регіонів. Найбільшою проблемою стало дуже раннє весняне потепління, що спровокувало витягування центрального стебла, раннє викидання центрального суцвіття. Натомість гілкування майже не було, адже бічні бруньки, які далі розвиваються в бічні гілки, не встигли пробудитися.

Про це розповів головний агроном ТОВ «Світанок» Дмитро Єрморенко (Дніпропетровська обл.) в інтерв’ю в журналі The Ukrainian Farmer.

«Здебільшого в «ріпакові роки» на врожай центральної гілки не розраховуємо – насіння з неї переважно висипається, лишається до 10% урожаю рослини. Цього року замість гілкування ми отримали тільки мінімальний, закладений природою, генеративний план рослини, який дає їй змогу якось вижити, дати потомство, щоб наступного року розмножуватися. Навіть наступні приморозки, що стали ще одним випробуванням для ріпаку, він краще витримав, ніж березневе тепло. Хоч і це випробування для рослин, що втратили морозостійкість, було нелегким. Адже, коли ріпак виходить із зими, він до низьких температур стійкий, а коли вже витягнув стебло, почав розвивати генеративні органи, витративши на це цукри, що допомагають йому пережити холоди з мінімальною шкодою, втрачає холодостійкість»,

– зазначив Дмитро Єрмоленко.

У господарстві, за його словами, приморозки були не надто жорсткими, але насіння в стручках пошкодили, і вони припинили розвиток. Тому чимало господарств передисковують посіви ріпаку, щоб встигнути до серпня посіяти озимі культури.

До всіх бід додалася ще й посуха – з початку квітня не було жодного дощу більше як 5 мм. Відтак немає з’єднання ґрунтової та поверхневої вологи, яка за пару днів випаровується.

Нагадаємо, прогнозований урожай ріпаку буде на 21% нижчим від минулорічного.