Як у «Агросвіт-Волинь» підвищують якість сільгосппродукції
Для підвищення якості сільгосппродукції у ТОВ «Агросвіт-Волинь», крім основних добрив уносять мікроелементи та стимулятори росту.
Про це розповів головний агроном господарства Петро Смик в інтерв’ю в журналі The Ukrainian Farmer.
«Наприклад, у нас пшениця завжди була другого класу. Тільки торік не досягнули – перед жнивами пройшли дощі й вимили білок. І цукристість цукрових буряків торік через опади була базисною, хоч зазвичай доходить до 18%. Взагалі цукристість буряків залежить від гібрида й погодних умов»,
– зазначив Петро Смик.
В цілому, після того як добрива підвищились у ціні, в господарстві їх вносять ощадливо, диференційовано. Кілька років тому зробили хімічний аналіз ґрунтів, склали карти полів, установили на сівалки відповідне обладнання для диференційованого внесення добрив.
Підживлення культур проводять за індексом NDVI: де гірший показник вегетації – дають більшу норму.
«Особливо важливе перше підживлення, адже воно дає старт весняному розвитку культури. Останнє підживлення пшениці по колосу проводимо за іншим принципом: де колос слабкий – вносимо менше міндобрив, бо той колос уже не дасть якісної продукції. Також частково перейшли на рідкі добрива, зокрема, цього року під час сівби кукурудзи на площі 750 га вносили сівалкою рідке NPK 5-20-5. Ще раніше застосовували КАС на пшениці, кукурудзі, буряках»,
– розповів агроном.
Нагадаємо, суха, спекотна погода погіршила загальний стан вегетуючих культур.