Овочі-Ягоди-Сад

Штучний інтелект допомагає обрізати виноград

Штучний інтелект допомагає обрізати виноград

Додаток з використанням технологій штучного інтелекту допомагає виноградарям обрати оптимальне обрізування.

Про це повідомляє Future Farming.

Додаток, розроблений у німецькому Технічному університеті землі Рейнланд-Пфальц Кайзерслаутерн-Ландау (RPTU) під керівництвом Стефана Крауса з Німецького дослідницького центру штучного інтелекту (DFKI) працює у кілька кроків. 

Спочатку знімаються зображення виноградної лози та визначаються компоненти рослини за допомогою алгоритмів ШІ. Після ідентифікації окремих компонентів виноградні лози реконструюють у 3D. Зняті зображення використовуються для створення точної тривимірної моделі ліан. Ця модель дозволяє точно описати та проаналізувати просторову структуру лоз.

На основі цих даних визначаються чіткі рекомендації щодо так званої «щадної обрізки», тобто де можна і потрібно обрізати рослину. AI враховує різні фактори, такі як стан виноградних лоз, їхній вік і відповідні моделі росту. Застосовуючи ці правила, виноградар отримує точне керівництво через кожен процес обрізки, щоб обрізати рослину якомога м’якше та забезпечити довгострокове здоров’я виноградної лози.

«Ключовим аспектом ШІ у виноградарстві є постійне ручне вдосконалення та адаптація алгоритмів. Аналізуючи дані зворотного зв’язку від реальних процесів скорочення, можна постійно оптимізувати алгоритми для подальшого підвищення ефективності та якості скорочення. Система не оптимізується сама, але всі налаштування вносяться дослідниками вручну», – зазначає видання.

Поки що технологія штучного інтелекту працює на мобільних пристроях через програму для Android, але частина обробки відбувається на сервері, оскільки обчислювальної потужності смартфона недостатньо. Потрібна інформація надається приблизно за 3 хвилини. Передача в реальному часі поки що неможлива через величезну кількість даних на цих пристроях. Тому вчені зараз працюють над тим, як усі обчислення можна зрештою виконувати на місці – на мобільному пристрої.

Незважаючи на поточні обмеження, програма пропонує широкий спектр варіантів використання для трансформації виноградарства в довгостроковій перспективі. «Одна велика сфера, яку ми вже можемо обслуговувати за допомогою нашої технології, — це навчання виноградарів. Там ми можемо запропонувати зрозумілий інструмент для цілей навчання, який полегшить молодим фахівцям вивчення вимогливих методів обрізки», — пояснює Стефан Краус з DFKI.

У найближчому майбутньому розробку DFKI також можна буде ефективно використовувати на виноградниках. Одним із багатообіцяючих підходів, щоб зробити це можливим, є розробка пристрою, який проектує зображення прямо в око. Це може дозволити виноробам мати вільні руки під час обрізки та одночасно отримувати візуальні вказівки.

Читайте також: Завдяки формуванню Гюйо виноград плодоносить на четвертий рік