Тваринництво

Як виробникам яловичини простіше адаптуватися до європейських стандартів

Як виробникам яловичини простіше адаптуватися до європейських стандартів

Виробникам яловичини, щоб простіше пристосуватися до європейських стандартів, варто взяти до уваги кілька аспектів. Це дозволить не тільки покращити якість і ефективність виробництва м’яса ВРХ в Україні, а й забезпечить стійкий розвиток галузі, зміцнюючи позиції на внутрішньому й міжнародному ринках.

Про це в своїй колонці на Аgrotimes пише аналітик УКАБ Максим Гопка.

1. Вдосконалення генетики й вирощування худоби

‒ покращення генетичного матеріалу: вибір високопродуктивних порід ВРХ для отримання кращої якості м’яса; 

‒ оптимізація умов утримання: створення умов, які прийняті в ЄС, для забезпечення здоров’я та благополуччя тварин, що безпосередньо впливає на якість м’яса.

2. Використання сучасних технологій

‒ автоматизація та цифровізація: впровадження сучасних технологій моніторингу стану здоров’я тварин, управління кормами й відслідковування продуктивності; 

‒ застосування екологічно чистих технологій.

3. Забезпечення якості та безпечності продукції

‒ сертифікація та стандартизація: дотримання міжнародних і національних стандартів якості, сертифікація продукції;

‒ регулярний контроль якості: проведення лабораторних аналізів і контроль за станом здоров’я тварин.

4. Експортні можливості

‒ вивчення потенційних ринків експорту;

‒ налагодження міжнародних контактів: участь у міжнародних заходах.

5. Сталий розвиток і соціальна відповідальність

‒ екологічна сталість: впровадження практик, які зменшують вплив на довкілля;

‒ соціальна відповідальність: взаємодія з місцевими громадами, підтримка соціальних проєктів.

Як повідомлялося, розвиток м’ясного скотарства може стимулювати орієнтація на експорт.