Як морозостійкість озимої пшениці залежить від строків сівби
Проморожування різновікових рослин пшениці озимої в морозильних камерах, проведене в ДУ ІЗК НААН, показало, що їхня морозостійкість підвищувалася від ранніх до пізніших строків сівби, але обмежувалася певними календарними термінами, після чого знову знижувалася, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Максимальна стійкість рослин до низьких температур формувалася за сівби пшениці озимої в оптимальні строки (з 20 по 30 вересня), а найменша – в ранні.
За багаторічними спостереженнями рослини пшениці озимої дуже пізніх строків сівби на час припинення осінньої вегетації не мали сформованого вузла кущіння і, як наслідок, вторинної кореневої системи.
На початку зимівлі вміст пластичних речовин у таких рослинах був дуже низьким, це суттєво знижувало їхню морозо- та зимостійкість. Формування в рослин пшениці озимої підвищеної зимостійкості визначається певною мірою густотою посівів.
Надмірне загущення або зрідження не сприяють розвитку в рослин адаптивних властивостей. У першому випадку цьому перешкоджають неналежні умови освітлення й мінерального живлення, пригнічення фотосинтезу та накопичення вуглеводів; у другому – підсилення ростових процесів, підвищені витрати пластичних речовин, збільшення оводненості рослин.
Нагадаємо, цієї ночі на Чернігівщині та Сумщині було до 25°С морозу. А температура вимерзання добре розвиненої пшениці озимої на кінець грудня становила -15-17°С.