Холін не повністю засвоюється в кишківнику тварин
Холін, на відміну від більшості вітамінів, може синтезуватися в організмі тварин. Однак синтез може бути недостатнім, тому виникає потреба додавати цей провітамін у раціон, пише журнал «Наше птахівництво».
Потреба в холіні залежить від його кількості у кормовій сировині, виду й віку тварини. У більшості кормів його достатньо для задоволення основних потреб тварин. Додатковий холін у складі корму буде в основному джерелом додаткових метильних груп. Найпоширеніше джерело холіну для додавання в раціон – холін хлорид. Та в нього є кілька недоліків. Холін хлорид несприятливо взаємодіє з вітамінами, різко знижуючи їхню активність, зокрема K, C, B1 та A.
До того ж він не повністю засвоюється в кишківнику, що часто вимагає додавання великих обсягів у раціон. Ризик такої неабсорбції – перетворення його кишковою мікробіотою на триметиламін, який може потрапляти у кров і несприятливо впливати на організм.
Під час виробництва синтетичного холін хлориду використовується етиленоксид – ще одне джерело зараження.
Крім того, холін хлорид має корозійні властивості та може пошкодити обладнання комбікормового заводу.
Як повідомлялося, брак холіну в птиці спричиняє порушення ліпідного обміну.