Овочі-Ягоди-Сад

Орієнтація з півдня на північ дає вищий та якісніший урожай яблуневого саду

Орієнтація з півдня на північ дає вищий та якісніший урожай яблуневого саду

Напрямок рядів при закладці яблуні з півночі на південь може дати на 10-15% вищу урожайність та краще забарвлення у порівнянні із розміщенням зі сходу на захід.

Про це в матеріалі журналу «Садівництво по-українськи» розповідає Анна Сахончик, консультантка з вирощування яблуні та груші та засновниця ФГ «Горизонт» (Чернівецька область).

«Один з моїх клієнтів наголосив: «Якби мені 10 років назад хтось про це сказав, я би дав йому $10 тис.». Тому що, на жаль, в існуючому саду з існуючою конструкцією цього вже не можна виправити», – розповіла експертка.

Цей чинник напряму впливає на урожайність та якість, адже світло впливає не тільки на забарвлення плодів, а й на формування квіткових бруньок та силу червневого осипання.

«Якщо ряди яблунь розміщені з півночі на південь, висота молодого дерева має дорівнювати ширині міжряддя, тобто один до одного – щоб було достатньо світла в кроні, – радить Сахончик. – Але через те, що дерево з кожним роком стає все вище, ми додаємо: один до одного мінус 25 см від висоти саджанця. Якщо у нас є відхилення від напрямку північ-південь до 25-30 градусів ми кажемо, що висота дерев має дорівнювати один до одного мінус 50 см».

Таким чином компенсується брак світла за рахунок напрямку рядів. Якщо відхилення більше 25-30 градусів – це вже складний випадок, зауважує консультантка, тому що з однієї сторони дерева завжди буде гірше забарвлення, сильніше буде працювати хімічне проріджування і так далі. У такому саду буде важче отримати стабільний результат по всій висоті крони.

Читайте також: Перед закладанням саду борються з бур’янами та паростями