Агрономія

Як зменшити потребу в органічних добривах удвічі

Зменшення потреби в органічних добривах можна досягти шляхом збільшення у сівозмінах частки культур суцільної сівби, заміни чистого пару на зайнятий. У цьому разі потреба в органічних добривах може бути зменшена майже вдвічі, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Проте найбільше впливає (порівнюючи зі зменшенням частки просапних культур) уведення двох полів багаторічних трав. У таких сівозмінах можна досягти позитивного балансу гумусу навіть без застосування гною.

Розроблено нормативи формування гумусу, які встановлюють, як і що впливає на процес гуміфікації в разі внесення органічних добрив і рослинних решток у ґрунт: це насамперед його гранулометричний склад, кількість органічних речовин, характер локалізації, додаткове внесення мінеральних добрив.

Крім того, слід мати на увазі, що з кожною тонною соломи (з урахуванням пожнивнокореневих решток) у ґрунт повертаються 8,5 кг азоту, 3,8 – фосфору, 13 – калію, 4,2 – кальцію, 0,7 кг – магнію та мікроелементи, що накопичуються в соломі більше, ніж у зерні (заліза – 10-30 г/т, марганцю – 15-70, міді – 2-5, цинку – 20-50, молібдену – 0,2-0,4, бору – 2-5 г/т.

У разі використання 17-20 млн тонн соломи як органічних добрив (орієнтовна щорічна кількість в Україні, яка може бути використана в рослинництві для удобрення), можна заощадити понад 100 тис. тонн азоту, 70 тис. тонн фосфору та 250 тис. тонн калію.

Також слід пам’ятати, заорювання великої кількості рослинних решток призводить до нагромадження фітопатогенів у ґрунті.