Вплив погоди на стан озимих нівелює правильна технологія, – фермер
Стан озимих на півдні України нині відрізняється, залежно від того, наскільки дотримана технологія. Тож погодній чинник не завжди відіграє головну роль у перезимівлі рослин.
Такою думкою з AgroTimes поділився Ігор Брагінець, власник і директор ПСП «Альфа-Агро» (Херсонська обл.).
«Коли я їжджу Херсонщиною, спілкуюся з колегами, то розумію, що стан озимих найкращий там, де виконані всі елементи технології, використані якісні протруйники, стимулятори, мікродобрива, насіння тощо, незалежно від температурного режиму і кількості опадів», – зазначив фермер.
За його словами, стан озимих на зрошенні ідеальний, а ось на богарі ситуація інакша. Багато фермерів сіяли озимі в сухий ґрунт, дощі пішли пізно, і насінню не вистачило вологи і температур, щоб розкущитись. Такі посіви нині дуже вразливі до будь-яких негативних погодних чинників.
«Важливу роль за таких обставин відіграють правильно підібрані сорти та гібриди, якість насіння, спосіб обробітку ґрунту та інші складові технології. Адже стан посівів у межах регіону дуже відрізняється. Хоча погодні умови плюс-мінус однакові», – пояснив Ігор Брагінець.
Він також додав, що зима цього року на Херсонщині набагато м’якша, ніж, наприклад, торік. Мінімальна температура повітря була на рівні -12°C, тоді як пшениця витримує до -20°C, а ячмінь – до -18°C.