У кормовому борошні з черв’яків вдесятеро більше заліза, ніж у соєвому шроті
Хімічний склад сухого кормового борошна з дощових черв’яків значною мірою залежить від субстрату, на якому їх вирощували, та ступеня очищення біомаси черв’яків від його залишків.
Про це пише журнал «Наше птахівництво».
У сухому борошні з добре очищених черв’яків виду Eisenia fétida вміст сирого протеїну може досягати 65-70%, тоді як без очищення – 40-45%.
Крім протеїну, борошно з черв’яків містить 5-13% жиру, 5-21% вуглеводів, 2-3% вітамінів і мінеральних речовин.
Протеїн борошна з дощових черв’яків містить усі незамінні амінокислоти. За вмістом більшості з них він переважає соєвий шрот і тільки дещо поступається рибному борошну.
Жир борошна з дощових черв’яків містить значну кількість незамінних для птиці жирних кислот: лінолевої, ліноленової та арахідонової.
Мінеральний склад борошна з черв’яків характеризується високим умістом заліза – вдесятеро більше, ніж у рибному борошні або соєвому шроті, а також цинку, міді та марганцю.
Також таке борошно містить у значних кількостях вітаміни: А (13,46 мг/кг); В1 (54,65 мг/кг); В2 (83,06 мг/кг); Е (31,64 мг/кг) і С (292 мг/кг).
Черв’яки також виробляють біоактивний люмбрицин, а рідина целома має сильні антибактеріальні властивості.
Як повідомлялося, борошно з дощових черв’яків може частково замінити традиційні корми для птиці.