Овочі-Ягоди-Сад

Майбутнє української селекції ягідних культур – у консорціумах, – учений

Майбутнє української селекції ягідних культур – у консорціумах, – учений

Найбільш перспективним шляхом розвитку селекції в світі є консорціуми розсадників, виробників та переробників, які об’єднують зусилля і фінанси для створення комерційно успішного селекційного продукту. В Україні також почали роботу в цьому напрямку.

Про це в колонці на AgroTimes повідомив Олександр Ярещенко, заступник директора з наукової роботи Інституту садівництва НААНУ.

«Нові сорти – це конкурентна перевага країни і доступний ресурс для забезпечення продовольчої безпеки. Адже можливості поширення іноземних  сортів часто обмежені, вони залежать від бажання чи небажання власників надавати права на їх поширення в нашій державі», – зауважив науковець.

Проте, він додав, що українській селекції ягідних культур дуже важко конкурувати із провідними сортами селекції інших країн, як наприклад, Італії чи Великобританії.

«Єдина культура, по якій Україна цілком конкурує зі світовими селекційними центрами – Польщею та Великобританією – це смородина чорна, – відзначив Олександр Ярещенко. – В Україні близько 2/3 промислових насаджень займають саме українські сорти». 

За словами вченого, світова селекція чим далі, тим більше набуває форм комерційного проекту, стартапу. Вона стає справою більш приватною, аніж державною. Навіть такі розвинуті країни, як США, Німеччина та Великобританія, які можуть собі дозволити фінансування селекційних програм в державних університетах чи інститутах, поступово переходять до формату, коли селекція зосереджена в руках приватних селекційних центрів, компаній чи консорціумів. У тому числі це реалізується з  залученням грантових коштів та допомоги від міжнародних фондів й програм.

«Популярним форматом подібних селекційних проєктів зараз є різні консорціуми розсадників, виробників та переробників, які об’єднують зусилля і фінанси для створення комерційно успішного селекційного продукту. Сподіваюсь, у майбутньому цей тренд підхопить і Україна – ми вже розпочали роботу в цьому напрямку», – відзначив Олександр Ярещенко.

Читайте також: В Україні відроджується попит на чорну смородину