Агрономія

Безпечний старт для рослини

Безпечний старт для рослини
 
 

Ефективний захист посівів починається на етапі захисту насіння. З цим твердженням важко сперечатися. Тож для кожного агронома, що розраховує на добрий урожай, протруювання посівного матеріалу — обов’язкова операція. До речі, в економічно розвинених країнах світу вона навіть узаконена.

Протруюючи насіння, зокрема зернових культур, агроном не тільки захищає рослину від збудників хвороб, що передаються через насіннєвий матеріал, та від ґрунтових патогенів, але й робить виробництво зерна економічно вигіднішим, оскільки ця операція запобігає втратам врожайності та зменшує кількість подальших фунгіцидних обробок.

Спілкуючись з агрономами, що вирощують зернові — пшеницю, ячмінь, неодноразово доводилося чути скарги на проблеми із захистом цих культур від хвороб на ранньому етапі вегетації. Смугаста плямистість, піренофороз, снігова пліснява, іржа — ці хвороби спричиняли недобір врожаю, і навіть наступні фунгіцидні обробки по вегетації не рятували посіви.

З появою нового фунгіцидного протруйника Систіва від компанії BASF ці проблеми відійшли в минуле. Препарат створено на основі нової діючої речовини — Ксеміум® (флуксапіроксад), що належить до групи фунгіцидів — інгібіторів ферменту сукцинатдегідрогенази (SDHI). На синтез цієї речовини компанія BASF витратила майже 12 років. Ліпофільні та гідрофільні властивості молекули Ксеміум забезпечують її легке проникнення, розчинення та транспортування транспортними шляхами рослини та ефективний довготривалий контроль хвороб листя. Окрім надійної фунгіцидної дії на листкові хвороби, беззаперечними перевагами препарату є його висока селективність до насіннєвого матеріалу, за рахунок чого сходи є дружними та сильними, більш розвинена коренева система, яка є запорукою здорової рослини, підвищення зимостійкості озимини. 

З 2013 року європейські аграрії охоче включають у свої схеми захисту фунгіцидний протруйник Систіва®. За цей час вони пересвідчилися в його ефективності та здатності позитивно впливати на врожайність зернових. Наочним підтвердженням цих властивостей є результати наукових досліджень, проведених у Німеччині, Чехії, Словаччині, Польщі, Італії, згідно з якими урожайність ячменю, обробленого Систіва®, вища щонайменше на 7−12% у порівнянні з традиційними системами захисту. А ось дані науковців Інституту захисту рослин НААН, отримані під час реєстраційних досліджень препарату в умовах Хмельницької області: використання Систіва® дозволило підвищити польову схожість посівів озимого ячменю майже на 7%, що, зважаючи на норми висіву 4 млн схожих насінин/га, додає 3−7 ц/га зерна.

Можна багато ще розповідати про унікальні властивості нового продукту BASF. Але найкращий спосіб переконати в його ефективності — послухати думки колег, що вже випробували його на практиці. Тож слово агрономам.

  

Андрій Лапа, агроном ТОВ «Ричленд Інвест», Харківська область

Працюємо із Систіва® 4 роки. Уперше побачили його в дії у демоцентрі BASF. Візуально нам сподобалися посіви ячменю, і було цікаво, наскільки продукт буде ефективним в умовах господарства. Спершу спробували препарат на ярому ячменю на невеликій площі, залишилися задоволені результатом — на ранніх стадіях ураження хворобами ми не бачили. Але конкретних дослідів ми не закладали, тому не можемо сказати, яку конкретно отримали прибавку врожайності.

З того часу Систіва® — наш стандартний протруйник, з яким ми працюємо з року в рік на 400 га на ярому ячменю. А з цього року працюватимемо й на озимому ячменю. Вже придбали необхідну кількість.

Препарат ми застосовуємо у баковій суміші з двокомпонентним фунгіцидним протруйником Іншур® Перформ компанії BASF. Пересвідчилися, що він ефективно працює фактично проти усіх хвороб, але основний напрям його роботи — плямистості. Для нас це була велика проблема, але з допомогою цього препарату ми її вирішили.

  

Олександр Іванов, агроном СФГ «Зернове», Одеська область

Наше господарство має в обробітку 6,5 тис. гектарів ріллі. Вирощуємо пшеницю, соняшник, ріпак, ячмінь, льон. Років три-чотири тому купив на пробу препарат Систіва® і випробував на площі 100 га. З того часу всі площі під озимим ячменем — а ми сіємо близько 1 тис. гектарів, закриваємо Систівa®.

Насіння ми протруюємо цим фунгіцидним протруйником згідно з рекомендованими нормами. Після протруювання Систіва® ми застосовуємо лише одну фунгіцидну обробку у фазу передпрапорцевого листа. Раніше ячменю у нас дуже шкодили плямистості, які уражували посіви з осені. Протруйників ми не застосовували, натомість працювали фунгіцидними препаратами від ранньої весни. Але погода не завжди дає змогу вчасно зайти в поле, та й великі площі посівів також є проблемою для вчасної обробки.

Але після застосовування протруйника Систіва® у нас взагалі проблем із хворобами на ячменю немає. Обробили насіння — і забули.

Звісно, препарат недешевий, але все одно його економічно вигідно застосовувати. Препарат дуже ефективний, без нього ми взагалі вже не можемо працювати. І в майбутньому не маємо наміру відмовлятися.

Сергій Косюк, директор СТОВ «Перше Травня», Херсонська область

Ми працюємо на півдні Херсонської області в умовах неполивного землеробства. Вирощуємо пшеницю озиму, ярий та озимий ячмінь, озимий ріпак і соняшник. Оскільки ми ще й насіннєве господарство, для нас дуже важливою є якість насіння. Тому увесь час намагаємося вдосконалювати системи захисту, як-от з новим фунгіцидним протруйником Систіва®.

Останнім часом у посівах ячменю почастішали плямистості — вони озимий ячмінь просто з’їдають на очах. Фактично проявляються ще з осені — на третьому-четвертому листочку, в кінці листопада вже чітко видно ознаки цієї хвороби. Навіть навесні — початку літа в умовах посухи, коли немає роси та інших чинників, що провокують розвиток хвороб, вона дуже швидко прогресує, знищує листовий апарат, і поля буквально за декілька днів згорають. Звідси неналите зерно, недобори врожаю, проблеми з «натурою» тощо. Раніше ми застосовували багато інших протруйників відомих виробників, всі вони гарантують захист від багатьох хвороб, але не від гельмінтоспоріозних плямистостей.

Перший рік ми випробували Систіва® лише на насіннєвих посівах озимого ячменю. Були приємно вражені результатом, адже як порівняти зі звичайною технологією прибавка урожайності від застосовування Систіва® становила 2,4 т/га. Наступного року ми вже використали препарат на 50% наших посівів. Єдине — не застосували препарат на полях, де сіяли ячмінь у суху землю. Бо попередній експеримент показав, що коли оброблене протруйником насіння сіяти в суху землю, то достовірної прибавки врожайності не спостерігається. Можливо, через те, що насіння дуже довго лежало в сухій землі, препарат не встиг спрацювати з осені, бо сходи були отримані дуже пізно і в стадії шильця увійшли в зиму. А навесні ми примушували ячмінь кущитися, розганяли його розвиток і рано застосували фунгіцид Абакус®.

На ділянках поля, де застосовували Систіва®, залишали контрольні смуги для контролю врожайності. У результаті обрахували, що прибавка врожайності на оброблених Систіва® частинах поля була від 1 т/га до 2,4 т/га.

Минулої осені ми також заклали дослід — будемо дивитися, наскільки препарат ефективно спрацює в цьогорічних умовах. Восени дощі пройшли раніше, відповідно, і сходи отримали раніше.

Застосовуючи Систіва®, ми змінили й схему захисту. Раніше внесення Абакус® розбивали на дві частини: перше внесення було у фазі 32−34 нормою 1 л/га, друге — у фазі виходу прапорцевого листа нормою 0,8 л/га. Застосовуючи Систіва®, ми у фазі 32 фунгіцид не вносимо, перетягуємо практично до появи підпрапорцевого лиска і тільки тоді, коли повністю розкривається підпрапорцевий лист, вносимо Абакус® нормою 1 л/га. Тобто ми економимо 0,8 л/га Абакус®, плюс робимо одне внесення. Отже, економічно застосування Систіви нам вигідно, зважаючи на прибавку врожайності.

Тому я раджу всім застосовувати протруйник Систіва®. Ми його вносимо у баковій суміші з фунгіцидним протруйником Іншур® Перформ, тоді рослина має з самого початку чудовий захист, вона швидко розвивається, кущиться, має прекрасний чистий листовий апарат. А якщо на ранніх фазах розвитку рослина здорова, то так буде й надалі. Вважаю, що альтернативи Систіва® у вирощуванні озимого ячменю на сьогодні практично немає. Цього року застосовуємо препарат на 360 га озимого ячменю.

Олександр Когород, заступник директора з рослинництва СТОВ «Олстас-льон», Чернігівська область

У нашому господарстві ми застосовуємо передові технології, тому й отримуємо добрі результати, маємо добрі врожаї ріпаку, пшениці, сої та кукурудзи.

Для нас ефективний фунгіцидний захист дуже важливий, адже ми насіння для себе вирощуємо самі, тому воно повинно бути якісним. Натомість сходам пшениці шкодить снігова пліснява, смугаста плямистість, фузаріозно-коренева гниль тощо. Останнім часом почали виникати питання щодо протруйників насіння пшениці, стало зрозуміло, що потрібно щось змінювати. Обрали Систіва®. Скажу чесно: перший рік після його застосування результат був просто приголомшливий. Зазвичай ми проводимо на пшениці три фунгіцидні обробки: препаратами Капало®, Абакус® та Осіріс® Стар. Але після застосування протруйника Систіва® ми відмовилися від фунгіциду Капало®, залишивши дві фунгіцидні обробки. Препарат дійсно унікальний, особливо три роки тому він був справді революційним — тепер, мабуть, конкуренти починають до нього наближатися. У нас перший рік до фази прапорцевого листа рослина стояла зелена, тільки перші листочки повідмирали. Ми навіть переживали, як ми збиратимемо врожай.

Приріст урожайності ми не підраховували, але в перший рік застосування протруйника Систіва® зібрали урожай на 1,5 т/га більший, ніж наші сусіди, хоч технології наші подібні. Для нас все було зрозумілим, у чому тут причина — зважаючи на вигляд нашої пшениці, як порівняти з сусідською. Тож вирішили, що Систіва повинна бути присутньою в нашій технології. Минулого року ми обробляли насіння пшениці, висіяної на площі майже 2 тис. гектарів.

Старі препарати також захищали насінину, але такого контролю хвороб, як Систіва®, не давали. Окрім того ми змушені були проводити три фунгіцидні обробки пшениці, натомість Систіва тримає захист довше — практично до фази прапорцевого листа все листя пшениці було зеленим. Раніше старі препарати такого ефекту не давали. Тепер я розумію, що насінина, оброблена Систівою, захищена. Та й в організаційному відношенні цей продукт вигідний: обробив насіння — і забув про проблеми на полі на тривалий час, займаєшся іншими справами.

Думаю, що діюча речовина Систіва® — дуже перспективна. Бачу, що її застосовують в інших препаратах. Але поки вона нас на 102% влаштовує, ми навіть не замислюємося, щоб змінити цей препарат. Та й взагалі щодо препаратів BASF можу сказати: у нас немає бонусних програм від BASF, ми використовуємо препарати тільки нам необхідні, обираємо їх тільки зважаючи на їхню якість, за те, що бачимо на полі. У нас пшениця практично вся йде другим класом.

Юрій Яловчук, директор ТОВ «Колос», Одеська область

Упродовж чотирьох років застосовуємо протруйник Систіва® на озимому ячменю. Перший рік взяли на випробування, чесно кажучи, ставлення було спочатку дещо скептичним. Але результат виявився добрим, тому наступного року застосували вже на більшій площі. Останні ж два роки цим препаратом ми протруюємо весь озимий ячмінь, що висіваємо на площі 400—500 га, та ще ярий ячмінь на площі 50 га. Застосовуємо нормою 1 л/т, у баковій суміші з протруйником Іншур® Перформ (0,5 л/т).

Бачимо переваги цього препарату: з осені листя ячменю не уражується бурою плямистістю, ячмінь у набагато кращому стані входить у зиму. Після застосування Систіви на ярому ячменю ми отримуємо більш дружні сходи, завдяки препарату подовжується вегетація рослин на 4−10 днів, як порівняти з необробленими.

Ще одна перевага застосування Систіва® з точки зору економіки: ми можемо навесні пропустити першу фунгіцидну обробку озимого ячменю, тому що Систіва тримає ячмінь чистим до фази підпрапорцевого листа. Тільки працюємо фунгіцидом Адексар® Плюс.

Завдяки застосуванню Систіви за останні роки врожайність ячменю зросла до 70−80 ц/га, раніше ми ніколи не отримували таких результатів. У 2017 році проводили досліди та побачили прибавку врожайності 4−6 ц/га, як порівняти з необробленим насінням. І це за умови, що ми працюємо в зоні ризикованого землеробства, коли часто бракує опадів. У 2018 році таких досліджень вже не проводили, бо вже побачили, що препарат працює добре.

Звісно, препарат недешевий, але якщо врахувати зростання врожайності та те, що ми на одну фунгіцидну обробку проводимо менше — і тут не тільки йдеться про вартість препарату, але й про організаційні моменти, то для нас Систіва® вигідна. До речі, цей протруйник вже застосовують і наші сусіди.

Роман Корочанський, головний агроном ПСП «ім. Фрунзе», Харківська область

Наше господарство спеціалізується на рослинництві та тваринництві, вирощуємо озиму пшеницю, ячмінь, кукурудзу, соняшник та багаторічні трави. Увесь ячмінь призначений для годівлі свиней, вирощуємо його з підсівом багаторічних трав.

Три роки я застосовую протруйник Систіва® на ярому ячменю. Після першого року випробування увесь посівний матеріал обробляю цим препаратом. До цього у мене в усіх посівах ячменю була велика проблема — сітчаста плямистість. І що б не робив, цю проблему не міг зняти ні на ранніх, ні на пізніх етапах. Через цю хворобу у нас урожайність ячменю не перевищувала 23−25 ц/га.

Узяв Систіва® на випробування, засіяв обробленим насінням 20 га і порівняв результат з іншою ділянкою, на якій висіяв необроблене насіння того ж самого сорту. Технологія також була однакова. Там, де насіння було оброблене препаратом, ячмінь до збирання був абсолютно здоровим — іншим фунгіцидом я там не працював. На ділянці з необробленим насінням проявилася сітчаста плямистість. Тому наступного року я замовив препарат на всю площу ячменю 400 га й отримав непогану врожайність. Цього року збільшуємо площу посіву до 500 га.

Чесно кажучи, результат від застосування Систіва® мене вразив. Раніше посіви ячменю я один раз обробляв по вегетації фунгіцидом. Тепер завдяки Систіва® взагалі не застосовую фунгіцидних обробок. Головне — збільшилася врожайність ячменю після протруєння насіння — до 50 ц/га. Тому всім рекомендую цей препарат.

Василь Книшук, технолог ФГ «Прометей», Івано-Франківська область

Наше господарство має в обробітку понад 5 тис. гектарів ріллі, де вирощуємо озиму пшеницю, ярий та озимий ячмінь, ріпак, кукурудзу, сою, соняшник, гречку, багаторічні трави, овочі. Зернові ми вирощуємо на площі 2 тис. гектарів, зокрема озимі пшеницю та ячмінь на площі 1600 га, ярий ячмінь — на 400 га.

Спершу використовували препарат на ячменю ярому, були задоволені результатами. Тоді почали застосовувати повністю на всій озимій пшениці, озимому та ярому ячменю. У результаті отримали кращі сходи, кращу перезимівлю озимини. Ми проводили тестування Систіва® на пшениці й побачили, що сходи на ділянці, де висіяне насіння, оброблене Систіва®, на два-три дні швидше з’являються, мають кращий вигляд.

Раніше ми застосовували протруйники конкурентів, але проблема була в тому, що із зими сходи виходили жовтими. Дехто мені казав, що причина тому є нестача азоту або перерослий ячмінь тощо, тобто причин називали багато, але ніхто не згадував про протруйник. Поміняв протруйник — і все налагодилося. Тепер поля ранньої весни стоять зелені.

Протруйник застосовуємо в баковій суміші з іншим фунгіцидним протруйником Іншур® Перформ та рідким стартовим добривом на основі бурих водоростей, яке стимулює проростання насіння.

Щодо ярого ячменю, то цей протруйник вигідно використовувати тим, що відпадає необхідність однієї фунгіцидної обробки. До фази колосу ми фунгіцидами не обробляємо.

На озимині після застосування Систіва® ми почали по весні працювати з дешевшими фунгіцидами. Перша обробка — дешевшим, друга — дорожчим, третя — найдорожчим препаратом. У результаті маємо перший клас пшениці, натомість раніше вище третього класу та фуражу не піднімалися.

Збільшилася й урожайність. Якщо раніше 6,5 т/га вважалося рекордом, то минулого року ми отримали 8,5 т/га. Думаю, могли б і більше, якби не загущували посіви. Раніше ми сіяли з більшою густиною, щоб мати більше стебел на метр квадратний, але така технологія не виправдала себе. Тобто слід сіяти нормою 170−200 кг/га, не варто збільшувати норми до 250 кг/га. До речі, так можна і на протруйнику зекономити.

Деякі агрономи кажуть про Систіва®, що препарат недешевий. Але тут можна провести паралелі з дитиною: якщо її не поставити на ноги змалечку, не загартувати, то все життя вона хворітиме. Так і рослина: якщо від насінини її не захистити, то потім увесь захист буде неефективним. Якщо рослина уражена, не врятують і дорогі фунгіциди по вегетації. Окрім того, якщо всі хочуть мати урожай пшениці до 10 т/га, але вона в зимівлю входить у незадовільному стані, то як можна отримати такий урожай? Тому я б радив усім не економити на препаратах, застосовувати Систіва®, бо він виправдовує витрачені кошти.

журнал “The Ukrainian Farmer”, лютий 2019 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ