Агрономія

Акріс - захист за будь-яких умов

Акріс - захист за будь-яких умов

З тим, що дія гербіцидів критично залежить від погодних умов, не посперечаєшся. Особливо багато нарікань від агрономів чути щодо ґрунтових гербіцидів. Мовляв, коли посуха, вони не працюють, коли після внесення препарату випадає дощ, — промиваються аж до кореневої системи і тоді вже про захист від бур’янів годі й думати — навпаки, страждає сама рослина. Причому такі проблеми з досходовими гербіцидами часто виникають незалежно від їхньої вартості чи виробника — постпатентної компанії чи оригінатора.

Тож, працюючи над створенням нових ґрунтових гербіцидів, розробники прагнуть врахувати й ці важливі нюанси, від яких залежить не тільки ефективність препарату, але й довіра сільгоспвиробника до хімічної компанії. Новий ґрунтовий гербіцид Акріс® компанії BASF для захисту соняшнику та кукурудзи створено саме з урахуванням таких особливостей. За рахунок двох діючих речовин — диметенаміду-П та тербутилазину препарат працює за будь-яких погодних умов. На думку експертів BASF, якщо будуть дуже посушливі умови, то максимум ефекту буде за рахунок диметенаміду-П. Якщо ж буде перезволоження, то в таких умовах на 100% працюватиме тербутилазин.

Окрім того, поєднання двох діючих речовин забезпечує подовжену ґрунтову дію гербіциду та надійний контроль широкого спектра однорічних, а також злакових бур’янів. А м’яка дія препарату та відсутність післядії на наступні культури в сівозміні надають препарату додаткової переваги. Тож фермери можуть бути впевненими у безпеці своїх посівів та розраховувати на якісний та високий врожай.

Минулого року гербіцид Акріс® з’явився на ринку України, й чимало господарств вже випробувало його в посівах соняшнику та кукурудзи. Про їхні враження від препарату — в пропонованому матеріалі.

  

Олександр Вертелецький, головний агроном СВК «Батьківщина», Полтавська область:

 

― Наше господарство має в обробітку 5,5 тис. гектарів ріллі. Спеціалізується на рослинництві та тваринництві ― молочному скотарстві, свинарстві, птахівництві. Вирощуємо кукурудзу на зерно та силос, соняшник, цукровий буряк, озиму пшеницю, сою, горох, ячмінь, просо, гречку, багаторічні трави.

Минулого року ми вперше випробували гербіцид Акріс® на соняшнику на площі 50 га. Гербіцид складається з двох перевірених діючих речовин ― диметенамід-П та тербутилазин, тому ефективний і проти злакових, і проти дводольних бур’янів. Раніше для знищення цих видів бур’янів ми застосовували два різних препарати, тепер можна працювати одним. Принаймні проти бур’янів, що поширені в нашій зоні, він спрацював добре. І за співвідношенням «ціна ― якість» він має добрі перспективи.

Дуже важлива якість препарату ― відсутність фітотоксичності на культурі, тож після його застосування немає обмежень у сівозміні. Також він зручний з точки зору препаративної форми.

Думаю, Акріс® буде дуже доречним тим господарствам, які працюють в умовах браку вологи. Діючі речовини дуже добре себе проявляють навіть у посуху. Зазвичай, коли ми вносимо гербіцид, то вологи в ґрунті ще вистачає, але потім починаються ґрунтові посухи, дощі випадають нерівномірно, тому є ризик, що ґрунтовий гербіцид не спрацює. А з Акріс® таких проблем немає ― посіяв соняшник, уніс гербіцид і не потрібно сподіватися на дощ, бо він і без дощу працює. Окрім того, його не потрібно загортати в ґрунт під час внесення. Тримає захисний екран до 65−75 днів, а потім виростає основна культура, затінює ґрунт і бур’яни їй не страшні. Головне, на початкових етапах втримати бур’яни.

Микола Шандрук, головний агроном ПСП «Горинь», Тернопільська область:

 

— Наше господарство має в обробітку 8 тис. гектарів землі. Вирощуємо озиму пшеницю, озимий ріпак, ярий ячмінь, кукурудзу, сою та соняшник.

Щороку ми відчуваємо все більший брак вологи, для нас це стає все більшою проблемою. Через нестачу вологи навесні нерідко ґрунтові гербіциди не спрацьовують. Зокрема, і в посівах соняшнику. Тому ми постійно в пошуку нових гербіцидів, які б працювали незалежно від того суха чи волога весна.

Минулого року взяв на випробування гербіцид Акріс® компанії BASF. Вносили його на соняшнику одразу після сівби. На щастя, вологи навесні було вдосталь, то препарат спрацював добре. І хоч ми не змогли перевірити, як працює гербіцид в умовах нестачі вологи, але можна сказати, що, як порівняти з гербіцидами, які використовували раніше, Акріс® м’якше діє на культуру, не має фітотоксичності. Окрім того, зручний у застосуванні, має добру препаративну форму, завдяки чому не забиваються форсунки.

Головне, поле було ідеально чистим — до 60 днів тримається захисний екран. А після цього рослини соняшнику йдуть у ріст, їх листя затінює бур’яни, не даючи їм розростатися. І врожайність на тому полі соняшнику була доброю — 39 ц/га.

Загалом препарат сподобався, бачимо, що діє добре. Тож цього року будемо використовувати його вже на площі 300–400 га.

В’ячеслав Мисенко, головний агроном кластеру «Енселко південь» агрохолдингу «Кернел», Хмельницька область:

 

― З 62 тис. гектарів ріллі, які господарство має в обробітку, 12 тис. гектарів відведено під посіви соняшнику. Минулого року у межах виробничих випробувань на площі 700 га вирішили скористатися новим гербіцидом компанії BASF Акріс®, який вносили одразу після сівби соняшнику.

Хотів би відзначити досить високий рівень контролю злакових і дводольних бур’янів у посівах соняшнику, зокрема гірчаків, лободи — для нас ці бур’яни є найбільшою проблемою. Захисний екран препарат тримає більше як 30 днів. Гербіцид Акріс® не потребує додаткових компонентів у баковій суміші, працює один ― у цьому також вбачаємо його перевагу над іншими гербіцидами.

Препарат м’яко діє на рослину, не має фітотоксичного впливу, післядії на наступні в сівозміні культури, в тому числі на озиму пшеницю. Для нас це важливо, адже в нас соняшник є попередником озимої пшениці.

Можна впевнено сказати, що гербіцид Акріс® став черговим еталоном ґрунтового захисту рослин. Тому раджу колегам його застосовувати ― препарат справді якісний.

   

Олександр Кузнєцов, головний агроном СТОВ «Говтва» агрохолдингу «Кернел», Полтавська область:

 

— Наше господарство працює на півдні Полтавської області. Вирощуємо чотири культури ― кукурудзу, соняшник, озиму пшеницю та сою. Завдяки ефективній технології вирощування маємо добрі показники урожайності. Так, минулого року урожай кукурудзи становив 8,5 т/га, соняшнику — 3,5, сої — 2, озимої пшениці — 5 т/га. Ці показники є вищими, як порівняти з середніми по регіону.

Значне місце в структурі посівів посідає соняшник ― 12 тис. гектарів. Минулого року на площі 1000 га вперше застосували новий гербіцид компанії BASFАкріс®. На основі результатів випробувань можу сказати, що препарат спрацював достойно, виправдав наші очікування — він ефективний проти бур’янів, не чинить фітотоксичної дії на рослину.

Препарат випробовували на великій площі не вагаючись, адже відомі нам діючі речовини гербіциду — диметенамід-П та тербутилазин ― ми раніше використовували або окремо, або самі робили бакову суміш. Кожна з них ефективно працює проти дводольних бур’янів та проти злакових. А якщо поєднати, то препарат є ще ефективнішим.

Найбільш проблемними для нас у посівах соняшнику є пасльон, лобода, амброзія, нетреба, гірчаки. Якщо зі злаковими бур’янами ще можна поборотися за допомогою грамініциду, то з дводольними — особливо амброзією, лободою дуже важко справитися. А тут Акріс® фактично забрав усю амброзію. Після внесення гербіциду поле було чистим до збирання, тобто на тих полях, де вносили Акріс®, жодних інших гербіцидів ми не вносили. Натомість на інших полях вносили ще й грамініциди. Бачимо, що гербіцид економічно вигідний, тому на цей рік вже замовили його на площу 2 тис. гектарів.

Звісно, за підсумками одного року випробувань про ефективність препарату робити висновки не можна. Бо велике значення для дії ґрунтового гербіциду є вологість ґрунту. Минулого року у нас з цим проблем не було ― вологість ґрунту на глибині 17 см становила 20−25%. Але ми працюємо в зоні ризикованого землеробства, опади випадають нерівномірно, тому часто буває, що сіємо у сухий ґрунт. Якщо після кількох років застосування він так само добре себе проявить, то, можливо, візьмемо його за основу ґрунтового захисту.

Олександр Антоновський, заступник директора з рослинництва ТОВ «Прогрес», Чернігівська область:

 

― Ми обробляємо 4800 га землі, де вирощуємо кукурудзу, озиму пшеницю, соняшник, озимий ріпак, сою, а також люцерну та кукурудзу на силос, сидеральні культури. Окрім того, займаємося тваринництвом. Цього року отримали непогані врожаї: озимої пшениці ― на рівні 72 ц/га, кукурудза на зерно ― 135, соняшник ― 34, озимий ріпак ― 38, силосна кукурудза ― 550 ц/га.

Половину площ під соняшником ми вирощуємо за технологією Clearfield, половину засіваємо класичними гібридами. Зазвичай використовуємо ґрунтовий гербіцид на основі тербутилазину, але минулого року вирішили порівняти з новим препаратом від компанії BASF гербіцидом Акріс® ― на соняшнику та кукурудзі. У результаті він спрацював чудово, незважаючи на те, що через два дні після внесення гербіцидів пішов сильний дощ. Натомість інший гербіцид промився. Після внесення Акріс® у посівах соняшнику повторно ми не застосовували страхових гербіцидів, навіть грамініцид не вносили ― препарат тримав як злакові, так і широколисті бур’яни до моменту збирання. А прибавка врожайності на ділянці, де застосовували Акріс®, становила 800 кгга.

Тепер Акріс® використовуватимемо на всій площі, де вирощуємо соняшник за класичною технологією. Нам вигідно його застосовувати, бо немає ризику післядії на наступну культуру ― озиму пшеницю.

Щодо кукурудзи, то ми також провели дослід, як культура відреагує на ґрунтовий гербіцид. Загалом на кукурудзі ми дотримуємося технології, за якої норму ґрунтового гербіциду вносимо мінімальну, щоб втримати першу хвилю бур’янів до 4−5 листка, а потім підчищаємо посіви страховими гербіцидами. Акріс® ми застосовували у нормі 2,5 л/га і він добре втримав бур’яни до 5 листка.

Як на мене, цей гербіцид універсальний ― ефективно діє і в посівах соняшнику, і кукурудзи.

журнал “The Ukrainian Farmer”, березень 2019 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ