Овочі-Ягоди-Сад

Рух до якості та безпечної продукції виноградарства

Рух до якості та безпечної продукції виноградарства

Виноградарство в Україні починає набирати обертів. Після багаторічної стагнації галузі нарешті ключові виноробні господарства знаходять можливості для експорту своєї продукції за кордон. З огляду на це тішить думка, що виробники націлилися не лише на якість продукції, а й на її безпечність. Виникає впевненість, що частина продукції буде перероблятися та реалізовуватися для українського споживача. Водночас зміна орієнтирів на якість та безпечність потребує певних засобів захисту, які відповідають очікуванням виробника. Одним із таких препаратів є фунгіцид Міравіс® Прайм.

Міравіс® Прайм контролює ключову хворобу на Півдні України, а саме оїдіум, та широкий спектр гнилей, особливо сіру, яка за певних погодних умов може повністю знищити врожай. Контроль таких небезпечних хвороб Міравіс® Прайм забезпечує завдяки своєму складу. Одна з його діючих речовин — Адепідин®. Це нова речовина з класу SDHI, яка має трансламінарні властивості з системним ефектом, тобто при потраплянні на листову поверхню швидко проникає всередину і майже не рухається по листку, а от при наявності на його жилках виявляє більш активну акропетальну системність. Адепідин® на сьогодні володіє найбільшою токсичною активністю проти патогенів сірої гнилі та оїдіуму з усіх відомих карбоксамідів.

Друга діюча речовина Міравіс® Прайм — це флудиоксоніл, що є контактною речовиною, яка закріплюється в кутикулі рослини, чим забезпечує надійний захист від усіх видів гнилей, у тому числі й сірої.

Зрозуміло, що при плануванні системи захисту препарат із такими властивостями повинен використовуватися у найвідповідальніший період росту рослини, розкриваючи тим самим свій біохімічний потенціал. Фазою застосування Міравіс® Прайм (0,8–1,2 л/га) є початок цвітіння (BBCH 60–63). Саме у цей час існує велика загроза пошкодження оїдіумом, а також можливе ураження квіток винограду сірою гниллю. Такому ризику передують не тільки погодні умови, а й фізіологічні процеси в рослині. В даний період проходить опадання «ковпачків / капелюшків» і утворюються відкриті ранки, через які проникає збудник сірої гнилі. Дощ у цей час значно підвищує ризик втрати врожаю.

Розкриття біохімічного потенціалу Міравіс® Прайм (0,8–1,2 л/га) можливе й у фазу змикання ягід у грона. Проведення обробки в цю фазу забезпечить також надійний захист грона від сірої гнилі зсередини та від оїдіуму всього виноградного куща. До того ж фунгіцид має профілактичну дію на антракноз та альтернаріоз.

Дмитро Тимошенко, менеджер з технічної підтримки спеціальних культур та винограду, компанія «Сингента»

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ