Тваринництво

Рентабельна морква

Рентабельна морква

Морква — найприбутковіша культура у ТОВ «АПК Грін Лайн» із селища Нова Маячка на Херсонщині. Її вирощують на площі 60 га й отримують урожайність на рівні 100 т з гектара.

 

Морква — найприбутковіша культура у ТОВ «АПК Грін Лайн» із селища Нова Маячка на Херсонщині. Її вирощують на площі 60 га й отримують урожайність на рівні 100 т з гектара.

 

ТОВ «АПК Грін Лайн» в Олешківському районі на Херсонщині обробляє 600 га орендованої землі на зрошенні, з них під озимим ячменем зайнято 475 га, решта — під овочевими культурами. Морква займає 60 га, картопля — 35 га, ріпчаста цибуля — 30 га.

 

Ґрунти підприємства піщані, місцями каштанові та чорноземи.

 

Максим Соломко

— З усіх овочів морква — наша найприбутковіша культура, — розповідає директор Максим Соломко. — Собівартість виробництва становить 1,2–1,5 грн/кг, а оптові ціни не опускалися нижче 3 грн/кг, наприкінці сезону навіть сягали 12 грн/кг. Отже, площі під морквою наступного року збільшимо до 100 га.

 

Моркву продають мережі супермаркетів «АТБ» та оптовикам. Підприємство прагне мінімізувати кількість ручної праці, тому максимально використовує механізацію для обробітку ґрунту, сівби, догляду за рослинами та збирання врожаю. Для більшої ефективності виробництва планують придбати потужніший морквозбиральний комбайн.

 

Обробіток ґрунту

 

Восени під моркву відводять рівні поля, оскільки в так званих блюдцях застоюється вода, через що рослини випадають. Гарними попередниками для моркви є цибуля, бобові та зернові культури. На ділянках під моркву проводять зяблеву оранку на глибину 35 см.

 

Рано навесні закривають вологу культивацією з боронуванням. До сівби поле підтримують у чистому від бур’янів стані. Один раз боронують або культивують, зважаючи на забур’яненість поля. У цей період ґрунт має бути пухким, адже на ущільнених ділянках морква довго сходить. Коренеплоди вирощують на гряді. Перед сівбою грядоутворювач нарізає гряди висотою 30 см. Ширина гряди в основі становить 1,5 м, ширина по верху — 95–96 см. Що вищою є гряда, тим для моркви краще, особливо з урахуванням того, що впродовж вегетації від частих поверхневих поливів просідає ґрунт.

 

Гібриди

 

Вирощують моркву типу Шантане: Абако F1 і Болівар F1. На ринку спостерігається добрий попит на моркву Абако F1, оскільки в неї коренеплоди мають темно-помаранчеве забарвлення, без чітко виділеної серцевини. Цей гібрид забезпечує високий вихід товарних коренеплодів: від 80 до 95% урожаю. Проте Абако F1 має характерну особливість: за перезволоження тріскаються коренеплоди, навіть внаслідок контакту з контейнером. Болівар F1 більше придатний для механізованого збирання, має яскраво-помаранчеве забарвлення коренеплодів та невелику серцевину. Коренеплоди цього гібрида добре зберігаються до весни.

 

Сівба

 

Моркву сіють на початку червня.

 

— Насіння купуємо тільки великої фракції, — зауважує директор. — Для гібрида Абако F1 це фракція 2,0–2,4 мм, для гібрида Болівар F1 — 1,8–1,9 мм, оскільки більше насіння цього гібрида не продається.

 

Моркву сіють овочевою сівалкою точного висіву Agricola SNT-2-290. Схема сівби — шестирядкова, міжряддя — 8 см. Глибина загортання насіння становить 2–3 см, густота висіву — 1,0–1,05 млн насінин на гектар. Після сівби гряди проливають та обробляють проти бур’янів досходовим гербіцидом Гезагард у дозі 3 л/га або Рейсер (2,5 л/га). Якщо перевищити дози гербіцидів, утворюється перетяжка в зоні шийки коренеплодів. Кінцева густота стояння — 800–900 тис. рослин на гектар.

 

Догляд

 

Воду для поливу беруть із Північнокримського каналу. Посіви поливають дощувальною машиною фронтального типу «Кубань». Одна машина обслуговує 150–180 га.

 

Масові сходи отримують на 12-й день після сівби. Після появи двох-трьох справжніх листків моркву підживлюють по листу комплексними мінеральними добривами з мікроелементами. На початку росту вона потребує азоту, під час наростання коренеплоду — фосфору. Коли коренеплід доростає до діаметра звичайного олівця, моркву підживлюють калійними та магнієвими добривами, у невеликих дозах дають азот. Підвищені дози калію та магнію поліпшують структуру коренеплодів, їхні смакові якості, товарність, сприяють більшому накопиченню цукрів у моркві, підвищують врожайність та лежкість. Раз на тиждень вносять Кальциніт і сульфат магнію, раз на два тижні дають Нутрівант Плюс, Фертіум Аква, Омекс, Рексолін.

 

За перших ознак прояву хвороб на моркві посіви обробляють фунгіцидами Ті Рекс, Луна Експіріенс, Дерозал, Кустодія кілька разів, з інтервалом у 10 днів.

 

Упродовж вегетації контролюють вологість ґрунту, оскільки морква погано росте в сухому ґрунті й погано зберігається в перезволоженому. У посушливу погоду норму поливу збільшують з урахуванням величини рослин. Особливо вимоглива морква до вологи в період інтенсивного наростання коренеплодів. У цей час її поливають часто, але невеликими нормами, щоб не тріскалися коренеплоди. За 20 днів до збирання врожаю поливи припиняють.

 

Збирання та зберігання

 

Коренеплоди інтенсивно наростають з кінця серпня, особливо протягом вересня, за цей період вони набирають до 40% від загальної маси, тому зі збиранням врожаю не поспішають. Моркву починають збирати з 15 жовтня за сухої погоди. Морквозбиральний комбайн теребильного типу Dewulf підкопує коренеплоди з двох рядків, обрізає гичку та подає моркву на вивантажувальний транспортер, який наповнює контейнери. Продуктивність машини — три гектари на день. Урожай збирають на рівні 100 т з гектара.

 

Трактори перевозять моркву в контейнерах з поля до сховища. Там контейнери зіставляють у штабелі в чотирьох холодильних камерах, кожна з яких розрахована на зберігання 5000 т продукції.

 

— Щоб морква гарно зберігалася, у камері підтримуємо температуру від 0,5 до 1 °С і відносну вологість 98%, — говорить Максим Соломко. — Підтримувати таку вологість допомагають труби, прокладені по периметру овочесховища, по яких раз на два дні подаємо близько восьми тонн води, яку виливаємо в спеціально зроблене заглиблення в підлозі. Потім воду зливаємо, щоб не було застою та не створювалися сприятливі умови для розвитку цвілі.

 

Зберігають моркву у сховищі до травня.

 

Перед продажем моркву сортують на стандартну і браковану. Стандартні коренеплоди мають бути вирівняними по довжині та величині, без наростів і механічних пошкоджень. Продукцію запаковують у сітки, поліетиленові мішки, пластмасові ящики.

 

 

Людмила Капустіна

журнал “Плантатор”, січень 2019 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
1
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ