Агрономія
Головне:
Агрономія

Вчені виявили в сої гени, що допомагають в утворенні мікоризи

AgroTimes
Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

Вчені з університету Іллінойсу виявили в сої гени, які допомагають рослині розпізнавати мікоризні гриби і вступати з ними в симбіоз, повідомляє Eurekalert.

Дослідники виявили, що не всі генотипи сої реагують однаково на взаємини з мікорізними грибами.

«У нашому дослідженні колонізація коріння одним видом мікоризи істотно відрізнялася між генотипами і варіювала від 11 до 70%», – зазначає науковий співробітник відділу наук про рослини в Іллінойсі Мішель Павловскі.

Вчені вважають, що знання того, які гени контролюють симбіоз з мікоризними грибами, може допомогти селекціонерам отримати сорти сої, які краще засвоюватимуть поживні речовини й будуть більш резистентні до посухи і хвороб.

«Цей екологічно чистий підхід до поліпшення виробництва сої може допомогти зменшити надмірне використання добрив і пестицидів і просувати більш цілісні системи вирощування сільськогосподарських культур», – ідеться в повідомленні.

Довідка

Мікориза – симбіотичне співжиття гриба з рослиною. Зазвичай таке співжиття реалізується через корінь, але в деяких випадках мікориза утворюється і з іншими частинами рослини. У мікоризній взаємодії міцелій гриба колонізує корені чи інші органи рослини-хазяїна внутрішньо- або зовнішньоклітинно.

Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!