Агрономія
Головне:
Агрономія

В Україні можна виробляти до 1 млн тонн пшениці твердих сортів

Поділитись:
В Україні можна виробляти до 1 млн тонн пшениці твердих сортів

Вирощувати тверду пшеницю дуже вигідно, адже технологічні витрати – ті ж самі, як і на вирощування м’яких сортів пшениці, але ціна на зерно набагато вища.

Про це в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer розповів керівник СТОВ «Перемога» (Київська область) Микола Малієнко.

В Україні твердою пшеницею засівають лише 16 тис. га, додав він. «Протягом останніх трьох років ми вирощуємо насіння твердої пшениці (щорічно засіваємо 100 га твердої ярої пшениці, є й озимі сорти). Щодо врожайності цієї культури, то наше господарство вже подолало рубіж 5тонн/га».

За словами Миколи Малієнка, протягом сезону в середньому його господарство продає 50-60 тонн насіння твердої пшениці. «Це дуже мало», – наголошує він.

Керівник СТОВ «Перемога» переконаний: щоб змінити ситуацію з твердою пшеницею, потрібно перелаштувати вітчизняні макаронні фабрики на використання для виробництва макаронів борошна твердої пшениці. «Тоді аграріїв, охочих вирощувати цю культуру, буде достатньо, – вважає Микола Малієнко. – Адже щоб забезпечити сировиною макаронні фабрики, потрібно щорічно виробляти до 1 млн тонн зерна твердої пшениці, тобто засівати нею близько 300 тис. га землі».

Зважаючи на те, що макаронні вироби з борошна м’яких сортів пшениці шкідливі для здоров’я, він пропонує на законодавчому рівні ухвалити рішення про переведення протягом найближчих трьох-чотирьох років усіх макаронних фабрик на борошно твердих сортів пшениці. «Тоді, – переконаний Микола Малієнко, – буде і попит, і пропозиція, і хороша ціна».

Торік СТОВ «Перемога» почала розмноження першої в Україні пшениці полби звичайної сорту Голіковська, який занесено до державного реєстру 2014 року. Із зерна полби одержують крупу для виготовлення каші високих смакових якостей – ароматної, з дієтичними властивостями, придатної для дитячого харчування.

«В Європі зерно полби коштує від 800 до 1000 євро за тонну. У нас же це ще нова культура, якій потрібно відшукати місце на внутрішньому ринку, – зауважив Микола Малієнко. – Передусім ця пшениця зацікавить органічні господарства, які вирощують продукцію на експорт».

AgroTimes

Поділитись:

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!